ua en ru

ЄК: Помилка S&P зі зниженням рейтингу Франції - серйозний інцидент, який потребує розслідування

Єврокомісія вважає, що технічна помилка рейтингового агентства Standard & Poor's (S&P), яке випадково повідомило про зниження кредитного рейтингу Франції, - це "дуже серйозний інцидент", який не можна проігнорувати. "Відбувся серйозний інцидент, і він показує, що в нинішніх умовах підвищеної напруженості і волатильності на ринках всі учасники повинні проявляти дисциплінованість і діяти з особливим почуттям відповідальності", - заявив комісар ЄС з внутрішніх ринків Мішель Барньє.
"Ще більш важливо, що ми говоримо не про пересічного учасника ринку, а про одне з найбільших міжнародних рейтингових агентств, яке за визначенням несе особливу відповідальність за свої дії", - йдеться в заяві Барньє, опублікованому прес-службою Єврокомісії.
У зв'язку з останнім інцидентом єврокомісар повідомив, що наступного тижня представить законопроект, який передбачає зниження залежності європейських ринків від публікованих кредитних рейтингів, посилення конкуренції у сфері рейтингування, усунення конфліктів інтересів і більш суворі вимоги до рейтингування суверенних позичальників.
У Брюсселі заявили, що розслідуванням інциденту повинні зайнятися Європейське управління з цінних паперів і ринків (ESMA), а також фінансовий регулятор Франції AMF.
Напередодні S&P помилково розіслало своїм передплатникам повідомлення про зниження суверенного кредитного рейтингу Франції, що знаходиться на вищому рівні AAA. Після цього прибутковість 10-річних держоблігацій Франції підскочила на 28 базисних пунктів, хвиля розпродажів прокотилася по валютних, фондових і товарних ринках. Через пару годин агентство виправило свою помилку і підтвердило рейтинг Франції на максимально можливому рівні. "В результаті технічної помилки деяким передплатникам сервісу S&P Global Credit Portal було розіслано повідомлення, з якого випливало, що кредитний рейтинг Франції змінений, - заявило агентство. - Це не відповідає дійсності: рейтинги Франції залишаються на рівні AAA/A-1 + зі стабільним прогнозом, даний інцидент не має відношення до діяльності з аналізу рейтингів".