ua en ru

У Єгипті екс-президента Мурсі засудили до ще 3 років в'язниці

У Єгипті екс-президента Мурсі засудили до ще 3 років в'язниці Фото: Мухаммед Мурсі (twitter.com/MuhammadMorsi)

Також засуджено ще 19 осіб, серед яких колишні депутати, журналісти й активісти

Суд у Каїрі засудив до трьох років позбавлення волі колишнього президента Єгипту Мухаммеда Мурсі, а також ще 19 осіб, серед яких колишні депутати, журналісти та активісти забороненого нині в країні руху "Брати-мусульмани". Їх усіх визнали винними в образі суду, передає DW.

Як повідомляється, згідно з вироком, винесеним 30 грудня 2017 року, екс-президент Єгипту також має сплатити по одному мільйону єгипетських фунтів (близько 46 тисяч євро) судді, якого він раніше звинуватив у "фальсифікації", а також спілці суддів країни.

Зазначено, що справа, розслідування якої тривало з 2015 року, стосується висловлювань Мурсі та інших обвинувачуваних на адресу суду, які вони поширювали в ЗМІ. Водночас адвокат екс-президента Єгипту заявив про намір подати апеляцію на винесений вирок.

Мурсі вважають першим президентом країни, якого було обрано демократичним шляхом у 2012 році після повалення режиму Хосні Мубарака внаслідок так званої "арабської весни" - серії масових протестів у низці країн Північної Африки та Близького Сходу.

Нагадаємо, на посаді пов'язаний із "Братами-мусульманами" Мухаммед Мурсі пробув лише рік, після чого був усунений від влади внаслідок військового путчу. Згодом на двох судових процесах Мурсі засудили до загалом 45 років ув'язнення та смертної кари, проте останній вирок було скасовано наприкінці 2016 року.