ua en ru

В Єгипті понад 30 людей засудили до смертної кари за причетність до вбивство генпрокурора

В Єгипті понад 30 людей засудили до смертної кари за причетність до вбивство генпрокурора Фото: засідання суду (Pixabey)

Генпрокурор Єгипту загинув влітку 2015 року при підриві його авто в центрі міста

В Єгипті Кримінальний суд Каїра засудив до смертної кари 31 підозрюваного у причетності до вбивства генерального прокурора країни влітку 2015 року. Про це повідомляє Reuters.

Смертний вирок має остаточно підтвердити представник релігійної влади муфтій. Це має відбутися до 22 липня. Також до цього часу вирок можна оскаржити.

Всього у справі про загибель генпрокурора фігурують 67 осіб.

Генеральний прокурор Єгипту Хішам Баракат загинув від поранень 29 червня 2015 року в госпіталі в Каїрі, коли його машину підірвали в центрі міста.

Влада звинувачує у вбивстві группу "Брати мусульмани" і палестинський рух "Хамас", проте, організації заперечують свою причетність.

Політичний рух "Брати мусульмани" було заборонено в країні після військового перевороту 2013 року. Кілька сотень прихильників руху, серед яких колишній президент Єгипту Мохаммед Мурсі, були засуджені до страти.

"Відбулась жорстока змова проти прокурора Хішама Бараката, корумповані і слабовільні сили зла і тиранії змовилися і вбили його, проливши невинну кров", - сказав суддя Хасан Фарід.

Повідомляється, що Міністерство внутрішніх справ оприлюднило відео в минулому році, на якому нібито зафіксовані кілька молодих людей з числа підозрюваних, які зізналися в поїздках в Газу для навчання з Хамас. Але деякі з них пізніше відкинули звинувачення в ході судового процесу.

Підозрювані заявили, що вони були змушені зізнатися під тортурами. Їх адвокати вимагали проведення спеціальної експертизи для фіксації тортур. Суддя Фарід сказав, що він задовольнив прохання захисту і що тюремній лікарні не виявили ніяких ознак катувань.

Нагадаємо, в Єгипті в перестрілці вбито двох підозрюваних у виготовленні бомб для "Братів-мусульман".