ua en ru

Єгипетський парламент приступив до процедури винесення вотуму недовіри уряду і відмови від 1 млрд дол. допомоги США

Єгипетський парламент приступив до процедури винесення вотуму недовіри уряду країни, очолюваного в даний момент військовими. У разі якщо більшість депутатів підтримають цю ініціативу, Єгипет може зіткнутися з політичною кризою.

Передача влади від військових цивільному уряду за графіком має відбутися через 4 місяці.

Крім цього парламент запустив процедуру припинення отримання американської допомоги в розмірі більше 1 млрд дол. Ініціатива єгипетських законодавців пов'язана з проблемами в американо-єгипетських відносинах, що загострилися після того, як єгиптяни затримали громадян США за звинуваченням у нелегальному співробітництві з демократичними групами.

Загроза США відмовити Єгипту в субсидіях викликала відповідну реакцію єгипетських парламентаріїв, передає Associated Press.

Деякі аналітики вважають, що загроза єгипетського парламенту носить символічний характер, однак подібні інциденти свідчать про сильне роздратування Каїра втручанням США в судові процеси в Єгипті.

У разі відмови від американської допомоги найбільш постраждалою стороною стануть військові, які в 2012 р. повинні отримати 1,3 млрд дол.

Нагадаємо, в Єгипті триває становлення нових органів державної влади. Судячи з підсумків виборів до нижньої палати парламенту, Єгипет має всі шанси втратити статус світської держави. Після триетапного голосування понад 60% місць у Законодавчих зборах дісталося ісламістам, в першу чергу політичному крилу "Братів мусульман", а також ісламським консерваторам - салафітам. Разом з тим вибори поки не вирішили головних проблем Єгипту, що полягають в стабілізації економіки та виробленні життєздатної політичної стратегії на майбутнє.