ua en ru

EFSF отримає право купувати облігації зони євро на вторинному ринку

Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF), який надає підтримку обтяженим боргами європейським країнам, отримає право купувати облігації зони євро на вторинному ринку. Відповідна можливість закріплена в документах Міністерства фінансів Німеччини, присвячених збільшення обсягу і розширення інструментарію EFSF, передає Reuters.
EFSF зможе реалізувати своє право на купівлю цих паперів при стабільному рівні кредитоспроможності банків країни та отриманні санкції від Європейського центробанку (ЄЦБ) і заступників міністрів фінансів валютного блоку.
був заснований рішенням урядів країн єврозони в травні 2010 р. після того, як Греція опинилася на межі суверенного банкрутства, і виник ризик повторення грецьких проблем в інших країнах єврозони, обтяжених великими боргами. Відповідна юридична особа була зареєстрована в Люксембурзі в червні 2010 р., його пайовиками виступають усі країни Європейського валютного союзу. EFSF уповноважений випускати облігації під гарантії членів єврозони. Кошти від випуску направляються на кредитування проблемних країн блоку (нині такими кризовими позичальниками виступають Ірландія і Португалія).
У липні 2011 р. саміт Євросоюзу схвалила план розширення повноважень EFSF, який до середини жовтня ц.р. був ратифікований всіма 17 країнами єврозони. Нова версія EFSF передбачає збільшення фактичного обсягу фонду з 250 млрд євро до 440 млрд євро (за рахунок збільшення кредитних гарантій пайовиків до 780 млрд євро). Крім того, оновлений EFSF зможе проводити інтервенції на первинних і вторинних ринках держоблігацій, відкривати "попереджувальні" кредитні лінії країнам, в яких боргові проблеми тільки назрівають, а також надавати кошти для рекапіталізації європейських банків, що постраждали в результаті кризи суверенних боргів.