ua en ru

Ефект від торгової блокади Донбасу виявився не настільки негативним для економіки, - НБУ

Ефект від торгової блокади Донбасу виявився не настільки негативним для економіки, - НБУ Фото: у НБУ розповіли про вплив блокади Донбасу на українську економіку

Частково ефекти блокади Донбасу нівелюються набагато кращими зовнішніми умовами для української економіки

Ефект від торгової блокади Донбасу виявився не настільки негативним для економіки, як побоювалися експерти. Про це заявив директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Сергій Ніколайчук в ефірі "5 каналу".

"Ефекти виявилися не настільки жахливими для української економіки, як спочатку можна було припустити. Частково ефекти проблем на Сході нівелюються набагато кращими зовнішніми умовами для української економіки", - підкреслив Ніколайчук.

За словами Ніколайчука, до такого висновку прийшли фахівці Нацбанку, перераховуючи основні макроекономічні показники.

"Йшлося про перегляд макроекономічних показників у зв'язку з ускладненням торгівлі з неконтрольованими територіями, йшлося про перегляд прогнозу економічного зростання, про перегляд прогнозу платіжного балансу також переглядалися прогнози і за обмінним курсом і по бюджету, і по ряду інших показників", - зазначив представник Нацбанку.

Він також висловив сподівання, що МВФ розгляне виділення чергового траншу Україні 3 квітня.

"На сьогоднішній день питання України та надання їй чергового траншу заплановано на 3 квітня і ми сподіваємося, що ніяких переносів вже не буде", - додав він.

Нагадаємо, у Нацбанку оцінюють збитки від блокади Донбасу в 1,3% ВВП.