ua en ru

ЄЕК почала антидемпінгове розслідування щодо арматури з України

Євразійська економічна комісія (ЄЕК) почала антидемпінгове розслідування відносно арматури з України. Як повідомила прес-служба комісії, об'єктом розслідування є гарячекатані прутки з вуглецевої і легованої сталі, що мають однаковий суцільний круглий поперечний переріз по всій довжині. Такі прутки, пояснюється в повідомленні, найбільш часто використовуються в будівництві для армування бетону і як заготовка для виготовлення деталей.

Розслідування розпочато за заявою ВАТ "ЄВРАЗ Об'єднаний Західно-Сибірський металургійний комбінат", ВАТ "Нижньосергінський метизно-металургійний завод", ВАТ "Челябінський металургійний комбінат", ВАТ "Северсталь" і ВАТ "Магнітогорський металургійний комбінат", які надалили відомості, що дозволяють ЄЕК прийти до висновку про наявність демпінгового імпорту прутків з України в країни Митного союзу (МС).

Так, в 2012 р. імпорт прутків з України збільшився на 69% в порівнянні з попереднім роком, в I полугодиии 2013 р. - на 86% порівняно з тим же періодом минулого року. При цьому темпи зростання видимого споживання прутків, як зазначається в повідомленні, у країнах МС знизилися до 11,5%. Частка імпортних поставок з України в загальному обсязі імпорту в МС в I півріччі 2013 р. склала 96%, демпінгова маржа при поставках прутків з України в МС - 12,6%.

"Значне зростання імпортних поставок з України за демпінговими цінами загострило цінову конкуренцію на ринку МС. Падіння цін на українські прутки в I півріччі 2013 р. порівняно з I півріччям 2012 р. практично на 10% чинило переважний вплив на ціни виробників галузі економіки МС. Стримування цін призвело до падіння фінансових показників: рентабельність продажів впала до від'ємних значень і виробники МС терпіли збитки", - пояснили в ЄЕК.

Розслідування, як уточнюється в повідомленні, не стосується прутків з автоматної, швидкорізальної, інструментальної, шарикопідшипникової і корозійностійкої сталі, кованих або після холодної деформації, а також порожнистих прутків або прутків пустотілих для бурових робіт.

Євразійська економічна комісія (ЄЕК) створена рішенням президентів РФ, Республіки Білорусь та Республіки Казахстан в кінці 2011 р. як єдиний постійно діючий регулюючий орган Митного союзу і Єдиного економічного простору.