ua en ru

Єдина в Криму україномовна газета припинила випуск на півострові

Єдина в Криму україномовна газета припинила випуск на півострові Фото: єдина в Криму україномовна газета припинила випуск на півострові

Редакцію переводять із Сімферополя в Київ

Єдина у Криму україномовна всеукраїнська громадсько-політична та літературна газета "Кримська світлиця" припинила випуск на півострові, передають "Крим. Реалії".

Зазначається, що 14 березня 2016 року вийшов наказ гендиректора Національного газетно-журнального видавництва про переведення редакції з Сімферополя до Києва. Кримські співробітники газети вважають таке рішення несправедливим.

Генеральний директор Національного газетно-журнального видавництва Андрій Щекун зазначив, що штатним працівникам газети запропоновано два реальних виходи з ситуації: переїзд в Київ і подальша робота на тих же посадах. І друга пропозиція - перейти на роботу за договором цивільно-правового характеру (ЦПХ). Тобто, в цьому випадку переїзд не потрібен.

"Ситуація, яка сьогодні є, - це те, що керівництво ДП "Національне газетно-журнальне видавництво" як видавець газети не може нести відповідальність за штатних працівників, які перебувають на окупованій території. Редакція "КС" була захоплена і ліквідована ще в 2014 році. Відповідно, Міністерство культури України як і інші державні відомства, видали директиви про переведення державних установ на материкову частину України", - сказав Щекун.

За його словами, згідно з законодавством України роботодавці зобов'язані створювати безпечні умови праці на робочому місці, стежити за охороною праці та нести відповідальність у разі настання нещасних випадків або будь-яких інших з їх працівниками у робочий час на робочому місці відповідно до штатного розкладу підприємства.

"У разі ж укладання договору ЦПХ, роботодавець не є роботодавцем з юридичної точки зору, а лише замовником, а працівник є лише виконавцем, який надає послуги (виконує роботи) на свій ризик", - підкреслив Щекун.

"Кримська світлиця" видається в Криму з 1992 року. Засновники - Міністерство культури України, Всеукраїнське товариство "Просвіта" імені Тараса Шевченка та трудовий колектив газети.

Національне газетно-журнальне видавництво з травня 2015 року припинило друкування газети, з тих пір газета виходила в електронному форматі. З того ж часу ведуться переговори про переїзд в редакції Київ.

Нагадаємо, робоча група з розвитку мовлення на Крим прийняла "дорожню карту".