ua en ru

ЄС подав апеляцію на рішення СОТ щодо спору про держсубсидії між Boeing і Airbus

Євросоюз подав апеляцію на останнє рішення торгового суду Всесвітньої торгової організації (СОТ) щодо спору про субсидії, який ось вже кілька років ведуть два найбільших світових авіавиробника - американська Boeing і європейська Airbus. Агентство Reuters називає це "черговим тактичним маневром у виснажливій шаховій грі між двома титанами по обидві сторони Атлантики", повідомляє РБК.

Напередодні комісія СОТ врегулювання торговельних суперечок оголосила довгоочікуваний вердикт у справі "Boeing проти Airbus", яке тягнеться вже шість років. Арбітри СОТ частково погодилися із звинуваченнями Євросоюзу, уклавши, що Boeing отримував незаконні субсидії від американської влади, порушуючи правила організації. За підрахунками СОТ, ці антиконкурентні субсидії склали щонайменше 5,3 млрд дол. за період 1989-2006 рр. У Єврокомісії назвали перемогою вердикт СОТ, однак як і раніше оцінюють незаконні держсубсидії на користь Boeing майже в 20 млрд дол. і хочуть домагатися більш жорстких заходів проти американців.

У свою чергу, Boeing оголосила останнє рішення СОТ своїм тріумфом. За оцінкою американського концерну, арбітраж СОТ підтримала лише 20% фінансових претензій Євросоюзу з приводу субсидування Boeing владою США. Американський концерн нагадав, що минулого року СОТ винесла невтішний для Airbus вердикт по паралельному справі, постановивши, що Airbus отримав незаконні субсидії від чотирьох європейських урядів на загальну суму близько 20 млрд дол.