ua en ru

ЄС вивчить заяву прем'єра Ізраїлю щодо ядерної програми Ірану

ЄС вивчить заяву прем'єра Ізраїлю щодо ядерної програми Ірану Фото: Федеріка Могеріні (European External Action Service)

Могеріні пообіцяла офіційну реакцію ЄС лише після вивчення доказів і висновку МАГАТЕ

Європейський союз має намір вивчити деталі заяви прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху про те, що Іран, проводячи переговори з ядерної угоди з провідними державами, продовжував розробку ядерної зброї. Про це заявила верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні, передає прес-служба ЄС.

Могеріні підкреслила, що до вивчення всіх необхідних документів і доказів, а також висновку Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) може бути тільки попередня реакція ЄС.

"Нам необхідно оцінити деталі заяви прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, подивитися документи і передусім отримати висновок МАГАТЕ, оскільки МАГАТЕ є єдиною неупередженою міжнародною організацією, яка контролює ядерні зобов'язання Ірану", - заявила вона.

Представник ЄС зазначила, що поки не бачила документів, оприлюднених Нетаньяху, тоді як МАГАТЕ опублікувало вже 10 доповідей, засвідчують, що Іран повністю виконав свої зобов'язання за угодою.

"Те, що я бачила з перших повідомлень, полягає в тому, що прем'єр-міністр Нетаньяху не поставив під сумнів дотримання Іраном зобов'язань Спільного всеосяжного плану дій, який полягає у ядерних зобов'язання після 2015 року", - також сказала Могеріні.

Нагадаємо, у понеділок, 30 квітня, ізраїльський прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху заявив, що розвідка Ізраїлю має докази таємної ядерної програми Ірану.