ua en ru

ЄБРР надає кредит на 20 млн дол. місцевим сільськогосподарським компаніям України.

Європейській банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) надає кредит на 20 млн дол. місцевим сільськогосподарським компаніям України. Про це йдеться в повідомленні ЄБРР.

ЄБРР надає кредит на суму 20 млн дол. в сільськогосподарському секторі України для підвищення продуктивності сільгоспкомпаній і повернення в обіг орних земель, які в даний час не використовуються. "Хоча в Україні первинне сільське господарство є однією з потенційно ключових галузей, воно страждає від недостатніх обсягівв інвестицій, як і в багатьох інших країнах Східної Європи. Проект є частиною діяльності банку, спрямованої на зниження собівартості продуктів харчування шляхом сприяння збільшенню обсягів сільськогосподарського виробництва і поверненню в обіг в даному регіоні земель, які не використовуються", - йдеться в повідомленні.
Банк надає кредит компанії UkrFarm Funding Limited, яка надалі використовує їх для фінансування приблизно 60 сільськогосподарських компаній по всій країні. UkrFarm повністю належить Ukrainian Agrarian Farms Ltd. (UAFL) - зареєстрованому холдингу для інвестицій Renaissance Group Holdings Limited.
Із коштів кредиту компанії отримають фінансування до і післяврожайного періоду, а також фінансування для закупівлі сільськогосподарської техніки. Передбачається, що в рамках даного кредиту щорічно повертатиметься в обіг додатково до 57 тис. га орних земель, які зараз не використовуються.
За словами виконавчого директора UAFL Олександра Костенка, інвестиція і підтримка ЄБРР дозволять компанії збільшити площу культивованих земель - до 220 тис га в 2011 р. "Таким чином, збільшиться зайнятість українських фермерів, основним джерелом доходів яких є їх землеволодіння", - сказав він.
Тільки у секторі агробізнесу ЄБРР з 1991 р. взяв прямі зобов'язання на суму більше 5.5 млрд євро в рамках більше 380 проектів в Центральній і Східній Європі, а також країнах СНД. Європейський банк реконструкції і розвитку є найбільшим фінансовим інвестором в Україні. За даними на 1 квітня 2010 р. він узяв зобов'язання щодо надання інвестицій на суму понад 5 млрд євро в рамках 97 проектів.