ua en ru

ЄБРР виділить Україні 150 млн євро для реконструкції саркофагу у Чорнобилі, - В.Литвин

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) виділить Україні 150 млн євро для реконструкції саркофагу у Чорнобилі. Про це сьогодні на брифінгу після перегляду документального фільму "Жінки Чорнобиля" заявив голова Верховної Ради (ВР) Володимир Литвин.

За словами В.Литвина, за першими підрахунками для цього потрібно було більше 1 млрд. євро. Однак, на сьогоднішній день ситуація змінилась, і розмір необхідної суми складає 740 млн євро.
"Додатково закрити новим укриттям - надійним, - і головне, щоб забезпечити безпеку людям, які будуть працювати, необхідно 740 млн... Під час розмови з боку ЄБРР прозвучало, що вони готові виділити нам 150 млн. - власне банк, але нам потрібно, щоб інші донори поставилися з розумінням до цієї потреби", - сказав В.Литвин.
За словами голови ВР, наразі відбувається не дуже суттєве фінансування чорнобильських програм і існує близько тисячі нормативно-правових актів з даного питання. На думку В.Литвина, у ВР потрібно розробити и прийняти один закон, який регулюватиме дане питання і захищатиме права чорнобильців.