ua en ru

ЄБРР може в 2011 р. виділити Казахстанській залізниці до 200 млн дол. на програму з енергоефективності

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) розгляне можливість надання в 2011 р. довгострокового фінансування на суму від 100 до 200 млн дол. на підтримку інвестиційної програми, спрямованої на підвищення енергетичної ефективності Казахстанської залізниці ("Казахстан Темір Жоли", КТЖ). Про це говориться в повідомленні ЄБРР, передає РБК.
Як наголошується, кредитна організація підписала меморандум про взаєморозуміння з КТЖ. Інвестиційна програма, спрямована на реалізацію пріоритетних проектів з підвищення енергетичної ефективності і зменшеннюя вуглецевого сліду залізничного сектору за рахунок зниження енергоспоживання і викидів вуглекислого газу, має бути розроблена в 2011 р. спільною робочою групою.
Нагадаємо, ЄБРР раніше уклав з КТЖ три операції на суму понад 350 млн дол. Засоби були направлені на модернізацію вагонного парку і підвищення транзитного потенціалу Казахстану. Дане фінансування було виділене на додаток до кредиту у розмірі 180 млн дол., наданому на модернізацію коридору Західний Китай - Західна Європа.
КТЖ є 100-процентною контрольованою державою вертикально інтегрованою групою залізничних операторів національної мережі залізниць Республіки Казахстан. Єдиним акціонером компанії КТЖ є держава в особі АТ "Фонд національного добробуту "Самрук-казина".
Європейський банк реконструкції і розвитку є міжнародною фінансовою організацією, яка фінансує проекти в 29 країнах від Центральної Європи ка Центральної Азії. Вкладаючи капітал перш за все в ті підприємства приватного сектора, потреби яких не можуть бути повною мірою задоволені за рахунок ринку, банк сприяє розвитку підприємництва і переходу до відкритої і демократичної ринкової економіки.