ua en ru

ЄБРР і МФК інвестують 200 млн євро в енергетичну Dalkia для експансії в Україну та Росії

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Міжнародна фінансова корпорація (МФК) прийняли рішення інвестувати в акціонерний капітал в Dalkia Eastern Europe - нову холдингову компанію, створену Dalkia International SA.Інвестиції складуть по 100 млн євро з кожного боку. Про це йдеться в прес-релізах установ.
Згідно із заявою, Dalkia буде використовувати капітал для розширення своєї діяльності в Росії та Литві, а також для експансії на нові ринки, включаючи Україну.
"Це перша велика інвестиція в секторі централізованого теплопостачання у Східній Європі. Централізоване теплопостачання генерує тепло в центрі міста і розподіляє його по навколишніх будівлі для обігріву повітря чи води. Такий спосіб є більш ефективним і чистим, ніж використання окремих котлів у кожному будинку", - йдеться в повідомленні МФК.
"IFC вважає, що більш ефективна експлуатація теплових мереж принесе значні економічні і кліматичні переваги. Економія також вплине на муніципальні бюджети і менш забезпечені верстви суспільства. Ми сподіваємося, що ці інвестиції будуть стимулювати інших інвесторів для вивчення можливостей цього сектора", - зазначила директор МФК по Східній Європі та Центральній Азії Нена Стойльковіч.
Операція дозволить Dalkia International розширити свою діяльність далі на схід, на нові ринки, спираючись на існуючі операції в країнах Балтії. Враховуючи послужний список Dalkia в секторі, ця інвестиція допоможе реструктуризувати і підвищити якість послуг централізованого теплопостачання у регіоні", - заявив директор ЄБРР з питань муніципальної та екологічної інфраструктури Жан-Патрік Марке.
Нагадаємо, раніше "Укрексімбанк" домовився зі Світовим банком про надання в рамках проекту по енергоефективності під державні гарантії кредитних ресурсів в 200 млн дол. строком до 30 років. Даний проект спрямований на зниження енергоємності в промисловості України та зменшення втрат енергії в комунальному секторі, зокрема в теплопостачанні, із залученням збалансованого фінансового посередництва.
В Україну з 4 червня набув чинності закон про списання з ПЕК понад 24 млрд грн заборгованості за газ в 1997-2010 рр.