ua en ru

ЄАЕС може стати для України альтернативою Євросоюзу, - Медведчук

Для України участь в таких об'єднаннях, як Митний союз і Євразійський економічний союз, могло б стати шансом врятувати економіку, дати їй імпульс для розвитку після глибокого спаду кінця 2013 - початку 2014 року поліпшити торговельний баланс. Про це заявив лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук, коментуючи підписання сьогодні, 29 травня, договору про створення Євразійського економічного союзу між Росією, Білоруссю і Казахстаном.

Академік РАН, радник Президента РФ Сергій Глазьєв зазначив: "На 30-річному проміжку часу ми оцінюємо приріст українського валового продукту за рахунок інтеграції в 15% ВВП України". За його словами, відмовившись від євразійського вектору інтеграції, Київ втратить традиційні ринки збуту: російський, білоруський і казахстанський, що стане серйозним ударом для української економіки.

Директор департаменту розвитку інтеграції Євразійської економічної комісії Віктор Спаський заявив, що ЄАЕС буде мати більш ефективну і компактну за чисельністю структуру інституційних органів порівняно з забюрократизованою Єврокомісією. Це дозволить, за його словами, оперативно реагувати на зовнішні зміни, швидше приймати рішення і ефективніше працювати. "У нашій комісії близько тисячі співробітників, тоді як у центральному апараті Європейської комісії - 34 тис. співробітників, відповідно, на кожного члена ЄС більше тисячі "бюрократів", - заявив Спаський.

"У тому, що ЄАЕС буде не тільки розвиватися, але і розширюватися, немає сумнівів. Заявки на вступ подали Вірменія та Киргизстан. Туреччина, Індія, В'єтнам, Ізраїль уважно придивляються до створюваної структури. А Україна залишається за бортом стратегічного об'єднання, яке може суттєво змінити розстановку сил на світовій арені", - підкреслив Медведчук.

Лідер "Українського вибору" зазначив, що Київ, пов'язаний західними кредитами, проводить недалекоглядну політику зближення з ЄС, хоча саме це об'єднання вже тріщить по швах. "Перемога на виборах в Європарламент правих партій і євроскептиків ще раз підтверджує, що ЄС зжив себе. Новообраному главі української держави необхідно звернути увагу на схід, де сьогодні зароджується могутнє економічне об'єднання", - додав він.