ua en ru

E.On врегулював з "Газпромом" суперечка за довгостроковими контрактами на постачання газу

Німецький енергоконцерн E.On, що є одним з найбільших клієнтів ВАТ "Газпром" в Європі, врегулював суперечку з російською газовою монополією за довгостроковими контрактами на постачання російського газу, йдеться в спільному повідомленні "Газпрому" і E.On. Відповідну угоду було підписано сьогодні заступником голови правління "Газпрому" Олександром Медведєвим і главою E.ON Ruhrgas Клаусом Шеффером.

"Ця угода являє собою компроміс і враховує поточні тенденції та особливості розвитку ринку природного газу", - повідомив Медведєв.

"Ми раді, що переговори завершилися результатом, прийнятним для обох сторін. "Газпром" і E.On ще раз продемонстрували здатність спільно брати життєздатні рішення. Сьогоднішнім угодою ми зміцнюємо наше давнє успішне співробітництво з "Газпромом", - прокоментував Шеффер.

Обидві сторони зійшлися на думці, що завдяки досягненню угоди щодо коригування цін постачань газу відпадає необхідність продовжувати арбітражний розгляд.

В окремому повідомленні E.On говориться, що коригування цінових умов буде застосована заднім числом з IV кварталу 2010 р. Німецький концерн планує відобразити у звітності за I півріччя 2012 р. економічну вигоду в розмірі близько 1 млрд євро від коректування умов поставок.

Завдяки домовленостям з "Газпромом" E.On підвищив прогноз за фінансовими показниками за 2012 р. Компанія очікує, що її річний показник EBITDA складе 10,4-11,0 млрд євро (раніше очікувалося 9,6-10,2 млрд євро), а так звана базова чистий прибуток складе 4,1-4,5 млрд євро (замість колишнього прогнозу 2,3-2,7 млрд євро).

Влітку 2011 р. E.On ініціював арбітражний розгляд з "Газпромом" з метою вирішити тривалу суперечку навколо зміни контрактної ціни на газ. Рентабельність оптового газового бізнесу E.On сильно постраждала в останні роки через те, що компанія купує російський газ за довгостроковими контрактами, в яких формула ціни історично прив'язана до вартості нафти і нафтопродуктів. E.On і інші європейські покупці, пов'язані довгостроковими контрактами з Газпромом, змушені купувати газ за цінами, коррелирующим з високими цінами на нафту, а продавати кінцевим споживачам набагато дешевше.
У червні 2012 р. заступник голови правління Газпрому Медведєв повідомив, що ВАТ "Газпром" практично завершила переговори зі своїми європейськими партнерами щодо коригування ціни постачань газу. У фінальній стадії переговори з німецькими E.On і RWE і польською PGNiG заявив Медведєв.

"Газпром" - газотранспортна і газодобувна монополія РФ. Більше 50% акцій "Газпрому" належать державі. За міжнародними стандартами PRMS доведені і ймовірні запаси вуглеводнів групи "Газпром" оцінені в 28,7 млрд тонн умовного палива, їх вартість - в 269,6 млрд дол.

Німецька компанія E.On є найбільшим в Європі приватним електроенергетичним і газовим концерном. Концерн співпрацює з ВАТ "Газпром" в проекті газопроводу Nord Stream ("Північний потік"). Для його реалізації Газпром, німецькі E.On і BASF створили в грудні 2005 р. компанію - оператора будівництва газопроводу Nord Stream AG. Обсяг продажів E.On у I кварталі 2012 р. виріс на 28% у річному вирахуванні і склав 35,7 млрд євро.