ua en ru

DW: у Німеччині немає доказів відмивання грошей Курченком і сином Азарова

DW: у Німеччині немає доказів відмивання грошей Курченком і сином Азарова Фото: прокуратура Німеччини не має доказів махінацій Сергія Курченка

Слідство за два роки не встановило бенефіціарів офшорів Курченка

Прокуратура Німеччини протягом двох років так і не встановила бенефіціарів офшорних компаній, через які відмивали гроші бізнесмен Сергій Курченко і син екс-прем'єр-міністра України Олексій Азаров, передає DW.

Видання нагадує, що у фінансових махінаціях Курченко були задіяні десятки офшорних компаній, з допомогою яких гроші групи ВЕТЕК опинилися в Німеччині, і бізнесмен з партнером Олексієм Азаровим придбали мережу з понад ста газових автозаправок Sparschwein Gas.

В кінці 2013 року за заявою громадянина України прокуратура міста Гера відкрила кримінальну справу проти Курченка і Азарова за підозрою у відмиванні коштів. Однак після 2 років слідства видання констатує провал німецької прокуратури.


"У рамках міжнародної правової допомоги ми обмінялися інформацією з правоохоронними органами України та Австрії, а також Швейцарії та Нідерландів. Втім, це поки що не дало конкретних результатів, які б дозволили говорити про достатні докази злочину", - повідомив слідчий у справі Курченка у відповідь на запит DW.

Крім того, Німеччині не вдалося встановити, кому насправді належать заправки, куплені в 2012 році нідерландським трастом.

"Досі ми не отримали установчих документів, які встановлюють, хто саме ініціював заснування Stichting Depositary Donau Investment Fund і (її материнської структури - ред.) Stichting Manstichami як трастів відповідно до законодавства Нідерландів і хто є бенефіціарами цих трастів", - відповіли в прокуратурі.

Нагадаємо, ГПУ підозрює Курченко в злочинах у сфері операцій зі скрапленим газом.