ua en ru

Двох засуджених в РФ українців етапували з колоній в Москву

Двох засуджених в РФ українців етапували з колоній в Москву Фото: Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенко етапували в Москву

Адвокат Геннадія Афанасьєва сподівається, що переміщення його підзахисного пов'язане з процесом екстрадиції, яку ініціювало українське МЗС

Незаконно засуджені у Росії українці Геннадій Афанасьєв і Юрій Солошенко були доставлені в московський слідчий ізолятор "Лефортово" з колоній, де вони відбувають покарання. Про це повідомив адвокат Афанасьєва Олександр Попов, передає "Радіо Свобода".

Афанасьєва літаком доставили з Сиктивкара, а Солошенка поїздом з Нижнього Новгорода.

Олександр Попов сподівається, що переміщення його підзахисного пов'язане з процесом екстрадиції, яку ініціювало українське МЗС.


Водночас член Громадської спостережної комісії Москви Зоя Свєтова повідомила на сайті "Відкрита Росія", що ув’язнені Афанасьєв і Солошенко були доставлені в Москву ще 2 травня і що досі ніхто не пояснив їм, чому вони знову опинилися в московському СІЗО.

"30 квітня мене вивезли з колонії, де я сидів у ЄПКТ (єдине приміщення камерного типу, - ред.), два дні я просидів у підвалі СІЗО в Сиктивкарі без матраца і білизни, без їжі. Посадили в літак і привезли сюди, в "Лефортово", - цитує Афанасьєва Свєтова.

Вона також повідомила, що за офіційною версією, Геннадій Афанасьєв і Юрій Солошенко прибули в "Лефортово" в рамках статті 77 Кримінально-виконавчого кодексу РФ - "для проведення слідчих дій і судових розглядів".

Свєтова також зазначила, що поки що ніяких слідчих дій з українцями не проводилося.

Раніше відомство запросило російську сторону передати на батьківщину чотирьох українців: Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка. Афанасьєв і Солошенко вже написали відповідну заяву.

Нагадаємо, українські політв'язні Олег Сенцов і Олександр Кольченко, яких Росія незаконно утримує за гратами, заповнили всі необхідні документи для екстрадиції в Україну.