ua en ru

За два місяці 2017 року "Миколаївгаз" ліквідував 3 тисячі витоків газу

За два місяці 2017 року "Миколаївгаз" ліквідував 3 тисячі витоків газу Фото: газопровід (twitter.com-NaftogazUK)

Основними причинами витоків газу під час його транспортування мережами є їх застарілість і зношеність устаткування

Протягом квітня-травня цього року фахівці ПАТ "Миколаївгаз" провели обстеження 2,5 тис. км. газових мереж області та 678 газорегуляторних пунктів, що регулюють тиск газу при подачі до будинку. Крім того, перевірили роботу понад 62 тис. газових приладів в квартирах побутових споживачів. Під час виконання робіт вони виявили та усунули приблизно 3 тис. випадків витоків газу. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Щодня приблизно 350 фахівців компанії проводять технічне обслуговування систем газопостачання Миколаївської області, обстежуючи не менше 50 км газових мереж та споруд на них. Вони перевіряють технічний стан і герметичність системи, здійснюють комплексне приладове обстеження на цілісність ізоляції, перевіряють газові мережі на витоку газу.

"Постійна діагностика газорозподільної системи дозволяє попередити виникнення аварій, оперативно виявити будь-які порушення і забезпечити безперебійну цілодобову доставку газу споживачам Миколаївській області", - розповів технічний директор ПАТ "Миколаївгаз" Олександр Мамаєнко.

Основними причинами витоків газу під час його транспортування мережами є їх застарілість і зношеність устаткування. Адже на сьогодні в Миколаївській області налічується понад 250 км. газових мереж зі строком експлуатації понад 40 років. А це майже 3% від загальної протяжності розподільних газопроводів регіону. Крім того, досить часто, через неякістність матеріалу, фахівці ПАТ "Миколаївгаз" фіксують витоку газу на експериментальних поліетиленових газопроводах, побудованих у 80-90-х роках минулого століття.

"Сьогодні приблизно 34,4 км. розподільчих мереж Миколіївської області потребують термінового ремонту або заміни. Однак, закладений держрегулятором обсяг фінансування в інвестиційну програму ПАТ "Миколаївгаз" дозволяє реалізувати лише близько 7% від запланованих проектів модернізації газопроводів", - додав Олександр Мамаєнко.

Недостатність коштів для своєчасної модернізації складових газотранспортної системи призводить не тільки до збільшення витоків газу та його втрат, але й до виникнення аварійних ситуацій з відключенням споживачів. Наприклад, недолік фінансування для заміни 18,1 км експериментального полієтиленового газопроводу високого тиску на с. Бузьке Новоодеського району може стати причиною аварійної ситуації, в результаті якої без газопостачаня виявляться 10 населених пунктів, а це майже 2 тис. побутових споживачів і 23 комунально-побутових об'єктів.

Додамо, що на сьогодні в ціні кубометра газу майже 90% коштів припадає на його вартість як товару і лише 10% йде послуги з доставки газу і обслуговування мереж. За ці кошти ПАТ "Миколаївгаз" обслуговує 8,7 тис. км газопроводів, забезпечуючи цілодобовим газопостачанням 347 тис. споживачів Миколаївської області, а також 6,3 тис. підприємств, установ і організацій.