ua en ru

За два роки на Івано-Франківщині вкрадено 18 станцій катодного захисту газопроводів

За два роки на Івано-Франківщині вкрадено 18 станцій катодного захисту газопроводів Фото: газ (УНІАН)

Станції катодного захисту є невід’ємною частиною комплексу захисту від впливу зовнішнього середовища

Зараз у Івано-Франківській області темпи розкрадання обладнання для захисту газопроводів від корозії майже в чотири рази перевищує можливості оператора ГРМ "Івано-Франківськгаз" по його закупівлі та встановленню. За два роки загальний збиток компанії від таких злочинів сягнув майже 3 млн грн. До того ж, через крадіжки установок катодного захисту газопроводів підвищився ризик аварій, тому на Івано-Франківщині виникла загроза припинення газопостачання в 12 населених пунктах. Про це повідомляє прес-служба компанії.

До 2016 року фахівці "Івано-Франківськгазу" майже не стикались з такою проблемою, як крадіжки станцій катодного захисту газопроводів (СКЗ). Починаючи з 2016 року на Івано-Франківщині почались викрадення саме обладнання для захисту сталевих газопроводів від корозії. За цей період зникли 18 станцій катодного захисту, а остання крадіжка такого обладнання - 7 листопада 2017 року.

Станції крадуть найчастіше в Галицькому районі – там зникло 12 об’єктів. Дві СКЗ було вкрадено в Івано-Франківську, по одній - в інших чотирьох районах області.

Більшість підземних газопроводів на Прикарпатті прокладалися в 50-60-х роках минулого століття. Тому вони потребують комплексних заходів, спрямованих на захист від впливу зовнішнього середовища. Станції катодного захисту є невід’ємною частиною такого комплексу захисту. Їх застосування продовжує термін експлуатації газопроводів, значно скорочує втрати природного газу та допомагає не допустити аварії на трубопроводі. Наразі ПАТ "Івано-Франківськгаз" експлуатує ще 1126 станцій.

"Через дорожнечу такого устаткування, наша компанія щороку встановлює не більше п’яти станцій. Вартість монтажу однієї установки складає 140 тис. грн. Тому своєчасно встановити на місці вкрадених нові установки не можливо. В той же час, відповідно до правил безпеки газопостачання, експлуатувати газопроводи без станцій катодного захисту – заборонено", - розповідає головний інженер ПАТ "Івано-Франківськгаз" Андрій Витрикуш.

Наразі, через відсутність станцій, під загрозою припинення газопостачання села Озоряни, Тенетники, Куропатники, Дем’янів, Більшівці, Куничі, Насташино, Вигівка, Німшин Галицького району, с. Джурів Снятинського району та с. Обельниця Рогатинського.

Тому "Івано-Франківськгаз" звертається до жителів області не бути байдужими до власної та суспільної безпеки. Інформацію про крадіжки станцій достатньо повідомити в міліцію за телефоном 102, або в газову компанію за номером 104. Анонімність гарантується.