ua en ru

Дуда представив власний законопроект про Верховний суд

Дуда представив власний законопроект про Верховний суд Фото: Анджей Дуда (flickr.com/poroshenkopetro)

Президент такой запропонував власний проект про Державну раду судочинства

Президент Польщі Анджей Дуда представив власні законопроекти про Верховний суд і Державну раду судочинства, передає "Польське радіо".

Відповідно до президентського проекту, в парламенті необхідно мати три п’ятих голосів (60%) для призначення суддів до ради судочинства.

При цьому правляча партія "Право і справедливість" пропонувала приймати це рішення простою більшістю. Слід зазначити, що партія має більшість у парламенті, але не три п’ятих голосів.

Також передбачається, що голова держави зможе втрутитися, якщо законодавці протягом встановленого терміну не визначаться з кандидатами.

Дуда пропонує, щоб пенсійний вік для суддів Верховного суду був встановлений на рівні 65 років, і що президент повинен вирішити, чи можуть вони працювати довше.

Вказано, що запропоновані президентом поправки вимагають внесення змін до Конституції через парламент. Сьогодні відбудуться консультації президента з представниками політичних партій.

Нагадаємо, у липні президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на спірний закон про Верховний суд, прийнятий Сенатом. "Проводив консультації з юристами і політиками і прийшов до висновку, що генеральний прокурор не може втручатися в роботу Верховного суду", - заявляв голова Польщі. За словами президента, ця реформа не збільшить почуття безпеки в країні.