ua en ru

ДТЕК не вдасться уникнути збитків, але їх буде менше, - Тимченко

ДТЕК не вдасться уникнути збитків, але їх буде менше, - Тимченко Фото: Максим Тимченко (джерело фото - ЛБ)

Генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко констатує збитки найбільшої енергетичної компанії України у 2016-му році. Про це він розповів в інтерв'ю інтернет-виданню "Лівий берег".

"У нас будуть збитки. Але не такого масштабу, як у попередні два роки. І, найголовніше, ми домовимося з кредиторами", - впевнений Максим Тимченко.

Зниження збитків керівник компанії ДТЕК пов'язує з переоцінкою кредитного портфеля, зниженням курсових ризиків і зростанням цін на вугілля на світових ринках.

"У цьому році ситуація змінилася. У країні не було такого ривка по курсу долара як в 2015-му, коли гривня знецінилася більш ніж на 50%. Відповідно, у всіх компаній знизилися збитки за курсовими різницями, тобто переоцінка кредитного портфеля не так вдарила по фінрезультатами. Ситуація з тарифами почала вирівнюватися. Плюс з другого півріччя значно зросли ціни на вугілля на зовнішніх ринках. На початку року ціна коксівного вугілля на міжнародних біржових майданчиках була 77 доларів. Сьогодні - 311 доларів. Ціна вугілля, яке використовують для енергетики, була 44-46 доларів, а сьогодні спотова ціна - 91-92 долара", - сказав він.

Ключовим фактором фінансового оздоровлення ДТЕК Тимченко назвав реструктуризацію зовнішніх кредитів.

"Ми знаходимося на фінальній стадії переговорів з кредиторами про довгострокову реструктуризацію. Це випуск облігацій замість існуючих на нових умовах і з більш тривалим терміном погашення - в 2024 році. Та ж історія з банками. Відповідно, у мене висока впевненість, що ми в наступний рік увійдемо у збалансованій ситуації щодо фінансових можливостей компанії з обслуговування кредитів", - підкреслив генеральний директор ДТЕК.

Зазначимо, ДТЕК – найбільша приватна вертикально-інтегрована енергетична компанія України. За 10 років роботи компанії в економіку України було інвестовано понад 5 млрд дол. У т. ч. у вугільну галузь 2,5 млрд дол., в теплову генерацію — 1,1 млрд дол., в дистрибуцію – 300 млн дол., в альтернативну енергетику і газовидобуток — за 400 млн дол.