ua en ru

ДТЕК планує добути 500 млн куб. м газу в 2013 р. і 1 млрд куб. м газу в 2014 р

ДТЕК планує довести видобуток газу компанією "Нафтогазвидобування" до 500 млн куб. м в 2013 р. і 1 млрд куб. м в 2014 р. Про це повідомив генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко, виступаючи на енергетичній панелі 10-ї Ялтинської щорічної зустрічі YES, передає прес-служба ДТЕК.

"Ми маємо намір інвестувати в буріння нових свердловин, розвиток видобутку. Раніше прогнозувалося, що "Нафтогазвидобування" в цьому році зможе добути тільки 350 млн куб. м газу. Ми доведемо цей показник до 500 млн куб. м до кінця року і подвоїмо в наступному році", - заявив гендиректор ДТЕК.

Він нагадав, що за радянських часів Україна видобувала до 70 млрд куб. м газу, потім видобуток був переорієнтований в Сибір. Зараз можливо довести внутрішній видобуток газу до 40-45 млрд куб. м (замість нинішніх 21 млрд куб. м), якщо збільшити частку приватних компаній в цій галузі. "Для підвищення ефективності видобутку газу необхідно три умови. Перше - це люди, у галузі є дефіцит професіоналів. Друге - це технології. І третє - це середовище, перш за все - регуляторні норми, інвестиційний клімат, рівні конкурентні умови. Створивши таке середовище, можна залучити і українських, і іноземних інвесторів і наростити видобуток".

Створення рівних можливостей доступу до трубопроводів, розділення "Нафтогазу" і ослаблення його контролю над транспортуванням газу також допоможе Україні диверсифікувати імпорт і почати використовувати газотранспортну систему і підземні сховища газу як комерційний актив, зазначають в ДТЕК.