ua en ru

ДТЕК інвестував понад 11 млрд гривень в реконструкцію і зниження викидів своїх ТЕС

ДТЕК інвестував понад 11 млрд гривень в реконструкцію і зниження викидів своїх ТЕС Ілюстративне фото (dtek.com)

Це дозволило в 22 рази скоротити концентрацію викидів пилу в атмосферне повітря

Приватна енергетична компанія ДТЕК Енерго за 10 років інвестувала понад 11 млрд грн у реконструкцію і заміну пылеочистного обладнання на 21 енергоблоці своїх ТЕС, що дозволило в 22 рази скоротити концентрацію викидів пилу в атмосферне повітря. Про це пишуть "Українські новини" з посиланням на прес-реліз компанії.

Як наголошується, зменшення впливу на навколишнє середовище та приведення викидів ТЕС до європейських вимог і норм - одне з ключових завдань компанії при модернізації обладнання.

"ДТЕК постійно працює над вирішенням екологічних проблем. За 10 років ДТЕК реконструював на своїх ТЕС 21 енергоблок (з 23 реконструйованих за цей період в Україні), на яких встановив сучасне пилоочищувальне обладнання, що забезпечує досягнення європейських нормативів щодо викидів пилу. Крім того, ДТЕК був одним з активних учасників розробки Національного плану по скороченню викидів", - говорить директор з генерації ДТЕК Енерго Сергій Куриленко.

За його словами, у великих містах питання екології стоїть особливо гостро і вимагає особливої уваги.

"Однак для її розв'язання недостатньо зусиль бізнесу. Реальні зміни можливі тільки при спільних зусиллях суспільства, бізнесу і держави. Прикладом такої успішної співпраці став проект співфінансування реконструкції електрофільтра Ладижинської ТЕС за рахунок повернення частини екологічного податку, який сплачує підприємство", - додав Куриленко.

У компанії відзначили, що в лютому 2018 р. після реконструкції був включений в мережу енергоблок №10 Бурштинської ТЕС. Компанія інвестувала в реконструкцію 1,1 млрд грн. В результаті нове пылеочистное обладнання дозволило в 8 разів скоротити викиди в атмосферне повітря.

Крім того, повідомляється, що в рамках реконструкції енергоблоку №1 ДТЕК Криворізької ТЕС була проведена повна заміна пилеочищувального обладнання. В результаті вдалося у 27 разів знизити обсяг викидів і привести ці значення до європейських норм згідно Директиви 2001/80/ЄС.

У ДТЕК повідомляють, що зараз завершується капітальний ремонт енергоблоку №1 Ладижинської ТЕС, який в наступному місяці запуститься з реконструйованим электрофильтром. Це стало можливим завдяки часткового співфінансування проекту з обласного та міського екологічних фондів.

Наступний на черзі - енергоблок №10 на Придніпровській ТЕС, кажуть в компанії. Вже через два місяці на енергоблоці почнуться роботи по переводу з антрациту на газове вугілля та встановлення нового пылеочистного обладнання. До опалювального сезону 2018/2019 енергоблок буде працювати в мережі на українському вугіллі і з новим електрофільтром. Це дозволить скоротити викиди пилу в атмосферне повітря у 6 разів.

"Щорічно підприємства теплогенерації ДТЕК сплачують понад 2 млрд грн екоподатку, який розподіляється серед бюджетів усіх рівнів. З 2013 по 2017 рр. державний і місцеві бюджети отримали 6,5 млрд грн, що еквівалентно будівництву близько 42 сучасних високоефективних електрофільтрів", - зазначили в ДТЕК.

Як відомо, в Україні з 2018 року запрацював Національний план скорочення викидів в атмосферне повітря від великих спалювальних установок, розроблений Мінприроди разом з Міненерговугілля, міжнародними експертами та енергогенеруючими компаніями на період до 31 грудня 2033.