ua en ru

Драгі висловив сумніви в обгрунтованості розслідування щодо голови кіпрського ЦБ Дімітріадіса

Глава Європейського центробанку (ЄЦБ) Маріо Драгі попередив влада Кіпру, що розслідування стосовно голови Центробанку країни Панікоса Дімітріадіса, за підсумками якого можливе прийняття рішення про його відставку, може суперечити європейському законодавству і привести країну на поріг Європейського суду (вища судова інстанція Євросоюзу). Відповідна позиція глави ЄЦБ міститься в документі, підписаному Драги, що потрапив у розпорядження Reuters.

З документа, датованого 10 квітня 2013 р. і адресованого Президенту Кіпру та спікеру парламенту країни, випливає, що кіпрський парламент ініціював процедуру розслідування лише з однією метою - зняти Дімітріадіса з посади.

"Ініціація процедури розслідування щодо глави ЦБ - вкрай важливий і відповідальний крок, який може бути зроблений тільки за наявності серйозних на те підстав, зокрема при виявленні ознак порушення відповідальною особою європейського законодавства. За відсутності таких підозр подібні дії кіпрських властей відносно голови ЦБ можуть розглядатися як надання тиску на посадову особу і посягання на гарантовану законом незалежність його дій", - йдеться в листі Драгі.

У ЄЦБ інформацію з листом Драгі ніяк не коментують.

Нагадаємо, раніше кіпрський парламент виніс рішення про необхідність ініціації розслідування відносно голови ЦБ Дімітріадіса - члена керуючої ради ЄЦБ - за підозрою у приховуванні від регуляторів даних про справжній стан банківської системи держави.