ua en ru

Драгі продовжить курс Тріше і намагатиметься знизити невдоволення Німеччини, - експерти

1 листопада пост глави ЄЦБ зайняв італієць Маріо Драгі, який змінив француза Жан-Клода Тріше. Експерти, опитані Handelsblatt, вважають, що новий глава ЄЦБ в цілому буде дотримуватися колишнього курсу, але при цьому намагатиметься знизити рівень невдоволення політикою регулятора з боку Німеччини.

Керівник портфельного менеджменту Union Investment Аня Міку каже, що на Маріо Драгі розраховують як на людину, яка продовжить застосування нетрадиційних методів роботи, серед яких програма покупки іпотечних облігацій, щедре постачання банків ліквідністю і покупка держоблігацій. «Він не відноситься до стану «німецьких яструбів». Ми сподіваємося, що він продовжить лінію Тріше, а також докладе зусиль для збереження цінової стабільності». У зв'язку з цим, вважає Міку, в ході засідання ЄЦБ у четвер, що Драгі вперше проведе в якості глави центробанку, зниження процентної ставки не відбудеться.

За словами глави банківського дому Metzler Фрідріха фон Метцлера, компетентність Драги в питаннях економічної та фінансової політики не викликає сумнівів. «Я переконаний, що в нинішній скрутний час біля керма ЄЦБ стала людина, яка буде проводити чітку лінію, зберігаючи спокій і витримку», - сказав Метцлер.

В тому, що Драгі не буде відміняти покупку держоблігацій впевнений і професор Прінстонського університету Маркус Бруннермайер. Однак, він зазначив, що є небезпека того, що Драгі будуть пред'являти претензії у проведенні вигідної для Італії політики.

У тому, що діяльність Драгі ускладнюється тим, що він італієць, впевнений і професор Університету Левена Поль Де Гро. Він сказав: «У разі продовження покупки ЄЦБ найбільші вигоди від цього отримає Італія. Тому якщо він стане просувати ідею продовження покупки бондів, то дехто сприйме це з підозрою. Було б краще, якби ЄЦБ очолював німець. Його виступ на підтримку покупки держоблігацій прозвучав б переконливіше», - вважає Поль Де Гро.