ua en ru

Довибори до Верховної Ради: хроніка голосування (оновлюється)

В Україні у п'яти одномандатних виборчих округах сьогодні, 15 грудня, о 08:00 розпочалося голосування на повторних виборах народних депутатів (мажоритарників). Виборчі дільниці в округах №94 (Обухів, Київська область), 132 (Первомайськ, Миколаївська область), 194 і 197 (Черкаська область), а також 223 (Київ, Шевченківський район) будуть закриті о 20:00.

В Україні у п'яти одномандатних виборчих округах сьогодні, 15 грудня, о 08:00 розпочалося голосування на повторних виборах народних депутатів (мажоритарників). Виборчі дільниці в округах №94 (Обухів, Київська область), 132 (Первомайськ, Миколаївська область), 194 і 197 (Черкаська область), а також 223 (Київ, Шевченківський район) будуть закриті о 20:00.

Фотогалерея: "Довибори на п'яти "проблемних" округах 15 грудня"

Явка виборців на повторних виборах народних депутатів склала 39,71% станом на 16:00. Такі дані розміщені на сайті ЦВК. У тому числі, Київська обл. (94-й округ - 49,81%), Миколаївська обл. (132-й - 40,65%), Черкаська обл. (194-й і 197-й - 35,84%) і Київ (223-й округ - 36,50%).

Головам дільничних виборчих комісій (ДВК) надходять повідомлення з погрозами. "Члени ДВК повідомляють спостерігачам "Опори" про численні факти погроз, які надходять їм у смс-повідомленнях на особисті номери телефонів", - йдеться в повідомленні прес-служби громадянської мережі "Опора".

Раніше в "Опорі" заявили про численні порушення на виборчій дільниці в Глевасі (Київська обл.): "У смт Глеваха Васильківського району Київської області на ДВК №320288 присутня велика кількість молодих людей, які навчаються в ПТУ міст Ірпінь, Буча та Вишневе. За даними місця реєстрації, ці громадяни не мають права голосувати ні на цій виборчій дільниці, ні в 94-му виборчому окрузі".

Виборчі списки підготовлені належним чином. Про це заявив заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера, передає кореспондент РБК-Україна. "Списки виборців на 100% не можуть бути ідеальними апріорі. У силу різних факторів: людських та інших. Але чи означає це, що вони погані? Ні, вони не погані. Загалом, списки підготовлені Держреєстром належним чином", - зазначив Магера.

Раніше Магера заявляв, що на даний момент ЦВК не отримувала заяв щодо підкупу виборців. "До нас надходить інформація, повідомлення про підкуп виборців по окремих кандидатах... Це має ознаки підкупу. Але парадоксальна річ: всі про це говорять, але до ЦВК не надходить жодна скарга про підкуп, а значить порушення законодавства", - зазначив заступник голови Центрвиборчкому.

У разі підкупу виборці повинні фіксувати відповідні порушення і звертатися до правоохоронців, зазначив Магера, додавши: "Це функції правоохоронних органів - реагувати на це, розпочинати кримінальні справи".

Затримки з відкриттям деяких виборчих дільниць не вплинуть на хід голосування. Про це повідомив голова ЦВК Михайло Охендовський, передає кореспондент РБК-Україна. "Ми отримуємо повідомлення окружних виборчих комісій, що всі вони своєчасно провели засідання і о 08:00 розпочали роботу. Деякі затримки не перевищували п'яти хвилин", - уточнив глава Центрвиборчкому. За його словами, це не вплине на хід голосування.

Своєю чергою, заступник голови ЦВК Андрій Магера повідомив, що по 223-му округу такі затримки склали до 20 хвилин, що є суттєвим порушенням законодавства. Однак, за його словами, це також не має суттєво вплинути на хід голосування.

Надзвичайних подій під час голосування станом на даний момент не відбувалося. Про це заявив голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський, передає кореспондент РБК-Україна. "Повідомлень про надзвичайні події під час голосування на дільницях до ЦВК не надходило на даний час. Всі повідомлення, які ми чули у ЗМІ, зокрема, в одномандатних виборчих округах, ми оперативно перевіряли, і в більшості випадків вони не підтверджувалися", - зазначив Охендовський.

Явка виборців станом на 12:00 на повторних виборах нардепів склала 19,48%. Такі дані розміщені на сайті ЦВК. У тому числі, Київська обл. (94-й округ - 27,3%), Миколаївська обл. (132-й - 14,03%), Черкаська обл. (194-й і 197-й - 20,04%) і Київ (округ №223 - 16,21%).

Опозиція заявляє про прибуття до Києва двох поїздів без розпізнавальних номерів. Про це повідомив народний депутат України від ВО "Свобода" Михайло Блавацький, який повернувся із залізничної станції "Київ-Московський" (Залізничне шосе, 6).

На довиборах до Верховної Ради України станом на 11:33 на п'яти дільницях (№94, 132, 194, 197, 223) проголосували 2,2% виборців - 16 тис. 751 людина (від загального числа 755 тис. 972 осіб). Такі дані розміщені на сайті ЦВК. Так, у 94-му окрузі проголосували 3 тис. 849 людей (зі 151 тис. 208 виборців), у 132-му - 5 тис. 123 (зі 145 тис. 21), у 194-му - 1 тис. 398 (зі 149 тис. 12), у 197-му - 5 тис. 103 (зі 140 тис. 959) і у 223-му - 1 тис. 278 (зі 169 тис. 772).

Станом на 11:03 на довиборах до ВР на чотирьох дільницях (№94, 132, 197, 223) проголосували 2,5% виборців - 15 тис. 353 людини (від загального числа 606 тис. 960 осіб). Такі дані розміщені на сайті ЦВК. Зазначимо, що зі 194-го округу поки не надійшла інформація.

У Миколаївській області помічено автобуси з невідомими людьми, які намагалися проголосувати на одній з дільниць 132-го округу. "На дільниці в селі Куріпчине Арбузинського району намагалися потрапити люди, які приїхали на двох автобусах. На дільницю їх не пропустили спостерігачі та члени ДВК від опозиції", - йдеться в повідомленні прес-служби громадянської мережі "Опора".

На території 197-го виборчого округу Черкаської обл. розкидані листівки із закликом бойкотувати вибори. Про це повідомив Комітет виборців України, передає радіо "Свобода". За даними КВУ, в листівках громадян закликають не йти на вибори, а їхати на Майдан Незалежності до Києва. Повідомляється, що листівки поширені від імені кандидата від опозиції Леоніда Даценка.

Кандидат у народні депутати в 94-му окрузі (Обухів, Київська область) Юрій Кармазін заявляє про факти агітації і контрагітації. "У день виборів по 94-му виборчому округу помічено факти агітації і контрагітації у Васильківському районі Київської області. Зокрема, в селі Барахти повсюдно розвішані агітації за кандидатів Руслана Бадаєва та Андрія Лозового. У селі Шевченкове спостерігаються факти контрагітації проти кандидата в народні депутати Юрія Кармазіна", - йдеться в повідомленні прес-служби політика.

Раніше в Обухові була затримана людина за підозрою у підкупі виборців. Про це повідомляє прес-служба громадянської мережі "Опора". "Затримання було здійснено групою прихильників кандидата від Радикальної партії Олега Ляшка Андрія Лозового за участю самого кандидата. За його словами, ця особа намагалася організувати підкуп голосів неподалік від однієї з дільничних виборчих комісій", - йдеться в повідомленні.

У Центральній виборчій комісії сподіваються, що суспільно-політичні події, які відбуваються зараз в Україні, не вплинуть на процес голосування та підрахунок голосів виборців, заявив голова ЦВК Михайло Охендовський, передає радіо "Свобода".

Також у ЦВК побачили елементи упередженості в попередньому звіті місії зі спостереження міжнародної організації ENEMO. "Детально обговоривши звіт, члени Центрвиборчкому консолідовано констатували, що їх неприємно вразила загальна оцінка роботи комісії з боку такої поважної організації, якою є ENEMO", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Голосування в 94-му окрузі проходить у нормальному режимі. "Голосування на всіх 135 дільницях розпочалося вчасно і проходить у звичному режимі", - повідомили у прес-службі Київської обласної держадміністрації (КОДА).

Від самого ранку у ВО "Свобода" заявили про недопуск народних депутатів і преси до приміщення окружної виборчої комісії (ОВК) 223-го округу (Шевченківський район Києва).

Нагадаємо, ЦВК зобов'язана офіційно встановити результати довиборів до Ради не пізніше 30 грудня.