ua en ru

Досудове розслідування у справі щодо готування до вбивства Бабченка завершено, - ГПУ

Досудове розслідування у справі щодо готування до вбивства Бабченка завершено, - ГПУ Фото: Аркадій Бабченко (РБК-Україна)

Вина Германа та Пивоварника у повному обсязі доведена зібраними у кримінальному провадженні доказами

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом готування до умисного вбивства громадянина Російської Федерації, журналіста Аркадія Бабченка завершено. Про це йдеться у повідомленні на сайті Генеральної прокуратури України.

"Головним слідчим управлінням Служби безпеки України за процесуального керівництва Головної військової прокуратури завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом готування до умисного вбивства громадянина Російської Федерації А. Бабченка", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, слідство встановило, що з квітня по травень 2018 року "громадяни України Г. та П." (Борис Герман та В’ячеслав Пивоварник, - ред.) на замовлення спецслужб РФ готувалися до здійснення теракту - вбивства Бабченка із застосуванням зброї. Повідомляється, що журналіст змушений був виїхати за межі РФ через постійні погрози життю у зв’язку з публічною критикою влади РФ та її керівників.

Також повідомляється, що Пивоварник, перебуваючи з листопада 2017 року у РФ, передавав Герману інформацію та гроші, необхідні для організації вбивства Бабченка. У свою чергу, Герман зберігав вдома та в автомобілі 12 одиниць зброї та боєприпаси.

У кінці травня було проведено імітацію вбивства Бабченка, а вже наступного дня правоохоронці затримали Германа, йому було повідомлено про підозру та арештовано. У червні про підозру повідомили Пивоварнику, його також було оголошено у розшук, оскільки він переховується в РФ. У липні суд дозволив правоохоронцям затримати його та доставити до суду.

"Вина вказаних осіб у повному обсязі доведена зібраними у кримінальному провадженні доказами (показаннями свідків, висновками судових експертиз, протоколами негласних слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій)", - йдеться у повідомленні.

Крім того, зазначається, що у серпні поточного року Герман уклав угоду зі слідством, він визнав вину та дав детальні показання про всі обставини підготовки ним спільно з Пивоварником на замовлення "кураторів" РФ до вчинення вбивства Бабченка. У серпня суд затвердив угоду, та приговорив Германа до 4,5 років тюрми.

Також у ГПУ спростували інформацію поширену напередодні Пивоварником, щодо того, що підготовка до вбивства Бабченка начебто була "спецоперацією" СБУ, а він (Пивоварник, - ред.) насправді перебуває у м. Чоп Закарпатської області.

"Указана інформація не відповідає дійсності, повністю спростовується зібраними органом досудового розслідування доказами і є черговим фейком, розповсюдженим спецслужбами Російської Федерації з метою спроби дискредитації правоохоронних органів України", - зазначили у ГПУ.

Разом з тим, у ГПУ додали, що досудове розслідування, спрямоване на встановлення інших співучасників, причетних до організації вчинення теракту, продовжується.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що Шевченківський районний суд Києва продовжив на півроку термін досудового розслідування справи журналіста Аркадія Бабченка, замах на якого було скоєно 29 травня 2018 року у Києві.