ua en ru

Мобільний інтернет в київському метро до Євро-2012 не з'явиться, - учасники ринку

Послуга мобільного інтернету в київському метро, ​​яку планували запустити до чемпіонату Євро-2012, не з'явиться в строк, пише "Комерсант-Україна". Конкурс по вибору компанії для будівництва мережі київська влада оголосила лише вчора, і запустити послугу тепер вдасться в кращому разі через півроку, вважають оператори.

Проект передбачає будівництво мережі, яка охопить 44 станції (крім шести наземних). Орієнтовна вартість проекту - близько 70 млн грн, крім цього, переможець конкурсу повинен буде внести до міського бюджету 3,5 млн грн на розвиток соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури Києва.

Проект припускає, що роботи з модернізації мережі проведе генеральний підрядник - переможець інвестконкурсу, а потім продасть мережа консорціуму з трьох мобільних операторів. "Потім ми вже самі вирішимо, як їй управляти, можливо, передамо в управління підряднику", - говорить директор з корпоративного управління "Астеліту" Юрій Курмаз. Він пояснює, що консорціум був створений, так як одній компанії набагато простіше домовитися з метрополітеном.

Вперше про проект модернізації мобільної мережі в метро заговорили ще минулого літа: в липні відповідну пропозицію вніс Кабінет міністрів, а в серпні КМДА заявила про рішення провести конкурс. Але після цього реалізація проекту загальмувалася. Головне управління економіки та інвестицій КМДА звинувачувало у затримці проекту керівництво метрополітену, якому було доручено підготувати техніко-економічне обгрунтування (ТЕО). А в метрополітені стверджували, що узгодження ТЕО затримує Головне управління транспорту та зв'язку КМДА.

В результаті тепер будівництво мережі навряд чи вдасться закінчити до фіналу Євро-2012, як це планувалося раніше. У липні віце-прем'єр Борис Колесніков говорив виданню, що UEFA наполягав на включенні в програму підготовки до чемпіонату пункт про впровадження послуги доступу в інтернет в київському метро. Тепер на проведення самого конкурсу піде близько місяця, каже начальник управління з питань інвестиційної політик КМДА Олег Світличний. Ще півроку у переможця конкурсу буде на розробку та затвердження проектно-кошторисної документації і два місяці на подачу графіка фінансування і реалізації проекту. "Навіть якщо опустити всі процедури і почати закуповувати обладнання прямо зараз, до чемпіонату можна встигнути побудувати мережу хіба що на центральних станціях", - стверджує директор департаменту регуляторно-правового забезпечення "Київстару" Андрій Осадчук.

Справжня причина затримки проекту - тривалі переговори про його вартість, стверджують оператори. У першому постанові уряду вона оцінювалася в 224,5 млн грн, але вже через місяць КМДА знизила її майже на третину. "Це були дуже умовні цифри, практично не підкріплені розрахунками, - розповідає директор з корпоративного управління "Астеліту" Юрій Курмаз. - Нинішня вартість близька до реальної". Втім, один з керівників іншого мобільного оператора на правах анонімності стверджує, що вартість проекту неодноразово намагався завищити потенційний переможець конкурсу. Практично всі оператори стверджують, що ним стане компанія ЕСУ, "дочка" австрійського концерну EPIC і власник 92,79% акцій "Укртелекому". Вона працює на українському ринку з 2005 року і неодноразово виступала підрядником з будівництва мереж МТС і "Київстару". У самій компанії свою участь в конкурсі не коментують.

Нова мережа в метрополітені важлива для операторів, адже нинішня, що належить компанії "Проксимус", яка здає її в оренду, побудована ще в 2004 році. "Проксимус" використовує невелику смугу частот, що забезпечує лише голосову телефонію і не дозволяє надавати доступ в інтернет за технологіями GPRS та EDGE. "Світовий досвід показує, що саме мобільний інтернет і SMS - найбільш затребувані послуги в метро, ​​говорити там просто незручно через шум", - пояснює гендиректор "Астеліту" Олександр Барінов. Оператори навіть намагаються забезпечити в метрополітені 3G-зв'язок, але поки їм не дозволяє Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сфері зв'язку та інформатизації. "Незрозуміло, кому під землею буде заважати наша робота в 3G-частотах, - обурюється глава одного з мобільних операторів. - Але думаю, ближче до запуску проекту нам вдасться переконати всіх у привабливості цієї ідеї".