ua en ru

Досягнуті в Москві домовленості - реальна підтримка українського виробника, - Симоненко

Домовленості, які були досягнуті вчора, 17 грудня 2013 р. у Москві в результаті зустрічі президентів України Віктора Януковича і Росії Володимира Путіна - реальна підтримка як вітчизняного виробника, так і кожного громадянина нашої країни. Про це заявив лідер Комуністичної партії України (КПУ) Петро Симоненко.

Він підкреслив, що тривала боротьба Компартії за правильний вектор зовнішньої інтеграції, за конструктивізм у визначенні перспективи співробітництва з країнами-учасниками Митного союзу і, насамперед, з Російською Федерацією, принесла користь українському народу.

"Наш народ хотів би стабільної політики з боку держави в частині життєвих умов - це дуже важливо для малого і середнього бізнесу, для великого бізнесу, для простого громадянина, який має можливість сподіватися на те, що сьогодні будуть знижені тарифи на газ та інші житлово-комунальні послуги. Зниження практично на 140 дол. за 1 тис. куб. м ціни на газ - це реальна підтримка українського виробника, українського громадянина і держави Україна", - констатував Симоненко.

Лідер Компартії зазначив, що КПУ боролася за те, щоб влада переглянула свої підходи у виборі вектора економічного співробітництва, щоб співпраця між Україною і Росією було прозорим і конкретним, "захищаючи національні інтереси, пропонувати вигідні і перспективні програми співробітництва".

"В цей важкий час для України, вирішуючи питання про запозичення кредитів, перш за все, з-за кордону, ми позитивно ставимося до того, що є домовленість про 15 млрд дол., які виділяє Росія, без тих політичних вимог, які висуває МВФ уряду України", - підкреслив Симоненко.

Політик нагадав, що КПУ виступала категорично проти вимог МВФ про підвищення цін на газ та електроенергію для населення, скорочення кількості держслужбовців і скорочення їх зарплат, впровадження пенсійної реформи тощо

"Ці 15 млрд дол., які виділяє Росія на підтримку України, дасть нам можливість виключити обвал банківської системи, курсу валют, різку інфляцію. Саме це вимагає сьогодні від нас переосмислення у взаєминах з Російською Федерацією і політики, яка проводиться з боку України, захищаючи наші національні інтереси. Зараз критична ситуація в Україні. І якщо б ми цього кредиту не отримали, Україна в результаті політики євроінтеграції вже стояла на межі обвалу банківської системи", - уточнив лідер КПУ.

Симоненко підкреслив, що і далі комуністи будуть вимагати від української влади, щоб були вирішені питання конструктивного співробітництва з точки зору збереження українського літакобудування, кораблебудування, питання збереження українського газотранспортного комплексу. Окремий пунктом варто відзначити питання збереження українських заводів, які мають безпосереднє відношення до енергомашинобудування.

"Адже Україна за радянської влади була найбільшим виробником", - уточнив він, додавши, що наші заводи "Турбоатом", "Зарямашпроект", Сумський завод їм. Фрунзе та інші знають всі.

Також лідер КПУ додав, що сьогодні український військово-промисловий комплекс заради власного збереження вимагає скоординованої роботи з російськими колегами.

"Ми ж розуміємо, що таке "Південмаш" для України - це наша гордість! Але ця гордість буде втрачена, якщо не буде конкретних узгоджених програм співробітництва з РФ", - підсумував Симоненко.