ua en ru

Дорожники почали підготовку до відбудови мосту, що впав у Львівській області, - Кубраков

Дорожники почали підготовку до відбудови мосту, що впав у Львівській області, - Кубраков Фото: розпочато відновлення мосту, що обвалився у Львівській області (facebook.com)
Автор: РБК-Украина

Залишки мосту на дорозі Н-17 через річку Західний Буг у Львівській області, який впав 3 травня, були розчищені протягом доби після руйнування.

Таким чином дорожники вже розпочали підготовчі роботи зі зведення нового мосту, яке відбудеться за програмою президента "Велике будівництво".

Кубраков зазначив, що зруйнований міст був побудований ще в 1960-му році, і з того часу на ньому жодного разу не проводився капітальний ремонт.

"При цьому, під час ремонту дороги у 2015-2017 міст теж не чіпали - просто зняли верхні шари асфальту і влаштували нові. І урочисто відкрили косметичний ремонт", - додає Кубраков.

Підхід до ремонту мостів і доріг кардинально змінився з початком програми "Велике будівництво". Починаючи з 2020 року, всі проекти, навіть з поточного середнього ремонту, обов'язково проходять експертизу і наукову секцію, а ремонти доріг включають обов'язкове посилення основи, а також ремонт мостів і шляхопроводів.

За словами голови "Укравтодору", аварія мосту на трасі Н-17 оголює загальну проблему незадовільного стану українських мостів, яка протягом десятиліть ігнорувалася.

"Більшість мостів України були побудовані в 60-70-ті, за роки незалежності нові мости майже не будувалися, а старі не зберігались. Проведене у 2020 році дослідження мостового господарства показало, що негайного ремонту потребують 895 штучних споруд по всій Україні. З них 169 - вже в передаварійному стані", - повідомив подробиці Кубраков.

Міст через Західний Буг вже був включений до програми відновлення мостів, що почалася у 2020 році. Для його реконструкції вже закінчується розробка проектної документації.

За минулий рік "Укравтодор" в рамках "Великого будівництва" відновив 158 мостів, ще не менш ніж 160 споруд мають бути відновлені у цьому році.

Міст на дорозі Н-17 стане одним з них, причому його відновлення, за словами Кубракова, пройде максимально швидко і якісно, ​​як це було зроблено минулого року на мосту на трасі Н-23 через Чортомлик. Тоді секцію мосту, що зруйнувалася, відновили протягом 7 місяців.