ua en ru

Допрацьований варіант пенсійної реформи прийнятніший для громадян України, - експерт

Українські експерти вважають допрацьований варіант пенсійної реформи набагато прийнятнішим для українців, але припускають, що окремі його позиції можуть спробувати заблокувати чиновники, незадоволені скороченням їхніх високих пенсій.

Так, зокрема, прокоментував представлений вчора віце-прем'єр-міністром, міністром соціальної політики України Сергієм Тігіпком допрацьований варіант пенсійної реформи політолог Володимир Фесенко. Він акцентував, що в даному варіанті реформи заявлено обмеження максимальних пенсій, "що є одним з механізмів, покликаних якщо не зняти соціальну напругу в суспільстві, то підтвердити соціальну спрямованість реформи".

"Але до речі, я не впевнений, що з даним рішенням погодяться самі "віп-чиновники". Нагадаю, що спроби обмежити величезні пенсії вже були, але Конституційний суд - а члени КС отримують дуже великі пенсії, значно більше депутатських - сказав "ні". Сказав, що таке обмеження порушує їхні конституційні права, статтю Конституції, яка не дозволяє знижувати соціальні стандарти. Ось такий егоїстичний підхід", - відзначив Фесенко. Він додав, що "проте, проблему потрібно вирішувати". "Це просто абсурд і волаючий прояв соціальної несправедливості. І в цьому плані я позицію уряду абсолютно підтримую", - відзначив політолог.

Говорячи про ключові відмінності попереднього варіанту реформи від допрацьованого Фесенко відзначив, зокрема, що в допрацьованому законопроекті "військові і держслужбовці отримали компромісний варіант виходу на пенсію".

В цілому ж політолог констатував, що допрацьований проект "м'якший в порівнянні з попереднім" і в порівнянні з реформами, що проводилися в різний час в європейських країнах. "Хотів би нагадати, що в деяких європейських країнах подібні реформи проводилися жорсткіше. У тій же Німеччині пенсійний вік 67 років. І ось німці говорять: чому ми повинні працювати до 67 років і допомагати Греції, в якій на пенсію відпускають раніше, допомагати Україні, де не хочуть підвищення пенсійного віку? І на цю думку не можуть не зважати німецькі політики, зокрема ті, що відповідають за інвестиційну політику відносно України", - сказав Фесенко.

Відповідаючи на питання про перспективи затвердження "м'якого варіанту" реформи політолог підкреслив, що альтернативи проведенню пенсійної реформи немає. "Пенсійна реформа - дуже непроста дилема для влади. Проблеми Пенсійного фонду сьогодні і, головне, проблеми, які чекають існуючу пенсійну систему в недалекому майбутньому, на слуху вже не один рік. Так або інакше реформу потрібно буде проводити, інакше система пенсійного забезпечення впаде", - зазначив Фесенко.