ua en ru

ДонОДА вимагає від омбудсмена РФ припинити порушення прав українських дітей зі Сніжного

Донецька обласна державна адміністрація (ДонОДА) направила відкрите звернення уповноваженого з прав дитини при Президенті Російської Федерації Павлу Астахову з проханням припинити порушення прав українських дітей.

Донецька обласна державна адміністрація (Донода) направила відкрите звернення уповноваженого з прав дитини при Президенті Російської Федерації Павлу Астахову з проханням припинити порушення прав українських дітей. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ДонОДА.

"У зв'язку з незаконним переміщенням вихованців Снежняского дитячого будинку через державний кордон України, Донецька облдержадміністрація, Донецька обласна державна адміністрація повідомляє про грубе порушення прав дитини, а саме: спроби насильницького вивезення 12.06.2014 року в Російську Федерацію 25 українських дітей з міста Сніжне Донецької області, які прямували в дитячий оздоровчий табір Дніпропетровської області, 23 з яких мають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, дітей та їх законних представників - вихователів міського дитячого будинку змішаного типу для дітей дошкільного та шкільного віку Сніжнянського міської ради і маму-виховательку дитячого будинку сімейного типу, озброєні представники так званої "Донецької народної республіки" примушували до перетину кордону Російської Федерації.

"В результаті категоричної відмови мами - виховательки дитячого будинку сімейного типу покидати межі держави, їх сім'ю залишили в межах України, а 16 дітей Сніжнянського дитячого будинку у супроводі 2 вихователів були незаконно переміщені в наметовий табір для біженців р. Новошахтинска", - йдеться в повідомленні.

Враховуючи вищевикладене, Донецька обласна державна адміністрація вимагає від офіційних органів Російської Федерації використовувати всі можливі способи впливу і припинити порушення прав українських дітей, зупинити практику міжнародного викрадення дітей і повернути дітей-сиріт - громадян України - в Донецьку область за місцем постійного проживання.

Нагадаємо, сьогодні збройні члени самопроголошеної "Донецької народної республіки" (ДНР) доставили перехоплений раніше автобус з дітьми із Снігового (Донецька область) на кордон з Росією.