ua en ru

Донецький "Шахтар" надолужує згаяне

Донецький "Шахтар" надолужує згаяне

Донецький "Шахтар" традиційно успішно виступає в чемпіонаті України з футболу. Команда 10 разів вигравав національну першість і є чинним переможцем турніру. Зараз основна складність пов'язана з тим, що клуб не може проводити матчі на рідній арені.

"Шахтар" був заснований в 1936 році. Команда завжди була міцним кубковим борцем. Свідченням цього є неодноразове завоювання цього трофею. Кубок СРСР команда піднімала над головою 4 рази. Крім того, "Шахтар" завжди був міцним "середняком" чемпіонату Радянського Союзу, але все ж залишався в тіні іншого клубу з УРСР — "Динамо".

З набуттям Україною незалежності, домінування киян у внутрішній першості стало очевидним. Вони програли лише перший розіграш, після чого аж до 2002 року незмінно ставали чемпіонами. Саме в сезоні 2001/02 "Шахтар" вперше став чемпіоном України.

Нова віха в історії донецького клубу пов'язана в першу чергу з президентом — Рінатом Ахметовим, який загорівся ідеєю зробити команду грандом вітчизняного футболу. Запрошення румунського фахівця Мірчі Луческу також допомогло команді добитися таких трофеїв як:

  • Чемпіон України;
  • Кубок України;
  • Кубок УЄФА.

Остання нагорода — особливо цінна. Чемпіонат України з футболу став набагато більш конкурентоспроможним за рахунок того, що в ньому виступають "Динамо" і "Шахтар" . Зараз же донецького клубу вкрай непросто, адже через збройного конфлікту на сході України вони змушені грати за межами рідних трибун.

Чемпіонат України з футболу

За останні кілька років вітчизняна першість зазнало ряд істотних змін. Найголовніше — це скорочення кількості учасників з 16 до 12. Це викликано фінансовими проблемами багатьох клубів, які ще недавно були провідними в українській прем'єр-лізі.

За чемпіонство, як і раніше, змагаються "Динамо" і "Шахтар". У 2017 році донеччани через 3 року повернули собі чемпіонський титул. Відбулося це вже під керівництвом нового головного тренера — Паулу Фонсеки, який прийшов на місце Мірчі Луческу, який пропрацював 12 років.

Реформування вітчизняної першості призвело до того, що до нього зріс інтерес, а якість футболу підвищилося. Незважаючи на те, що до кращих показників ще далеко, можна сказати, що український чемпіонат надолужує згаяне. Запрошення якісних легіонерів і виховання власних молодих гравців стане запорукою успішного майбутнього українського футболу.