ua en ru

Донецька облрада проігнорувала екоугрози при підписанні угоди з Shell про видобуток сланцевого газу, - "Свобода"

Прийнявши рішення "Про погодження проекту угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах Юзовського ділянки між Україною і концерном Shell", Донецька обласна рада не врахував небезпечні екологічні наслідки, які може спричинити видобутку сланцевого газу в цьому регіоні. Про це заявив голова Донецької міської організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Артур Шевцов, повідомляє прес-служба партії.

"Причому депутати визнають: при прийнятті цього документа вони не мали можливості ознайомитися з проектом угоди, який до цих пір приховують від журналістів і громадськості", - зазначено в заяві.

Водночас нардеп від "Свободи", голова парламентського комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех зазначає, що за законодавством, проект угоди про розділ продукції повинен був надійти в місцеві ради в тримісячний термін після проведення конкурсу і оголошення переможця. "Тендер завершився в травні 2012 р., але обласні ради так і не побачили тексту угоди", - зазначила Сех.

У "Свободі" наголошують, що при видобутку сланцевого газу використовується небезпечний метод гідророзриву, при цьому також не обходиться і без токсичних речовин, які можуть, наприклад, викликати забруднення води. "Скажімо, саме через турботу про здоров'я і безпеку громадян багато європейських країн повністю відмовилися від видобутку сланцевого газу", - зазначив Шевцов.

Раніше Сех обіцяла підняти в парламенті питання про скасування результатів конкурсу з Олеської газової площі у Львівській області, де компанія Chevron збирається видобувати сланцевий газ.

Читайте також: У питанні видобутку сланцевого газу у Львівській області пріоритетною є екологічна складова, - Матолич