ua en ru

Донецька облрада закликає Раду наділити російську мову статусом другої державної

Донецька обласна рада закликає Верховну Раду України наділити російську мову статусом другої державної.

Донецька обласна рада закликає Верховну Раду України наділити російську мову статусом другої державної. Про це виговориться у відкритому листі голови Донецької обласної ради Андрія Шишацького, текст якого оприлюднений на сайті Донецької облради.

Шишацький в своєму листі посилається та статтю 10 Конституції України, відповідно до якої державною мовою в Україні є українська мова, проте в Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України.

"Враховуючи історичні, національні, культурні традиції населення Донецької області, беручи до уваги, що російська мова є мовою спілкування населення регіону і визнаний законом України "Про засади державної мовної політики в Україні" регіональною (згідно зі статистичними даними, російську мову вважають рідною 74,9% всього населення регіону, а українську - 24,1%), усвідомлюючи, що утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави згідно статті 3 Конституції України, підтримуючи вимоги жителів Донецької області, вимагаємо надати російській мові статус другої державної мови шляхом внесення відповідних змін до Конституції України", - йдеться в листі.