ua en ru

На "Донбасенерго" везуть токсичний нафтококс, - нардеп

На "Донбасенерго" везуть токсичний нафтококс, - нардеп Фото: Борислав Береза (РБК-Україна)

За даними Берези, в порту ТІС готується до розвантаження судно з 38 тис. тонн з нафтового коксу

В одеському приватному порту ТІС готується до розвантаження судно з 38 тис. тонн з нафтового коксу. Про це на своїй сторінці в Facebook пише народний депутат, заступник голови парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції Борислав Береза.

Токсичний продукт, синтезований з відходів нафтопродуктів, планується використовувати на українських ТЕС, що може призвести до тяжких екологічних наслідків.

"Я писав вже про прекрасну енергогенеруючу компанію "Донбасенерго", єдиною в Україні, що повністю (!) працює на російському антрациті. Це в тому випадку якщо антрацит дійсно російський, а не легалізований сепарский з шахт окупованого Донбасу. ...Так от, вирішили власники цієї компанії, нарешті, розширити географію поставок енергоресурсу. Мабуть, сепарське вугілля стало важко затягувати або кинулась в них патріотизм і вони вирішили зменшити частку російського вугілля. Але в будь-якому випадку рішення вони прийняли. І в приватному порту ТІС, у ці хвилини, стоїть під розвантаженням танкер SBI Bravo з 38 тис. тонн з нафтового коксу. При успішному відвантаженні першого судна можливі нові поставки", - пише нардеп.

Причиною імпорту нафтового коксу Береза називає дешевизну цього енергоресуру, обумовленого його високою екологічною небезпекою у зв'язку з високою концентрацією сірки і ванадію.

"Нафтовий кокс – це твердий залишок вторинної переробки нафти або нафтопродуктів (залишки термічної переробки (перегонки) нафти: мазути та гудрони і т. д.). Навіщо "Донбасенерго" нафтококс? Все просто – він дешевий. Значно дешевший за антрацит, навіть російський. Різниця в котируваннях на справжній антрацит і нафтококс сягає 37%. Іншими словами це більш дешева, але "брудна" альтернатива вугілля. В якості палива на ТЕС використовуватися самостійно не може, а тільки в суміші з цим вугіллям (у даному випадку дешевим низькокалорійним російським). Але дешевизна це лише одна сторона нафтококсу. Хоча і найпривабливіша. Справжня плата за цю дешевизну – здоров'я українців, бо це паливо дуже токсичне", - акцентує він.

Береза планує розслідувати імпорт нафтового коксу в Україну в рамках своїх депутатських повноважень.

"Мені як народному депутату, представнику комітету ВР з питань запобігання та протидії корупції цікава подальша історія десятків тисяч тонн нафтового коксу в Україні. Як і оперативна реакція уповноважених державних органів – насамперед екологічних. Постараюся тримати вас в курсі", - зазначає парламентарій.

На "Донбасенерго" везуть токсичний нафтококс, - нардепНа "Донбасенерго" везуть токсичний нафтококс, - нардеп

На "Донбасенерго" везуть токсичний нафтококс, - нардепНа "Донбасенерго" везуть токсичний нафтококс, - нардеп