ua en ru

Місія ООН з розмінування працюватиме на Донбасі до 5 лютого

Місія ООН з розмінування працюватиме на Донбасі до 5 лютого Фото: співробітник місії ООН

Більше 80% смертей цивільних осіб за останні місяці пов'язані з вибуховими пристроями

В Україну спрямована технічна місія ООН з оцінки потреб у протимінній діяльності, повідомляє Центр новин ООН.

Її експерти повинні дати оцінку масштабам загроз, пов'язаних з мінно-вибуховими пристроями. Також вони представлять технічні рекомендації щодо того, як убезпечити населення районів, що постраждали від конфлікту, і очистити заміновані дороги, поля і пасовища.

Місія прибуде на прохання влади України і за рішенням Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна та буде працювати до 5 лютого. До її складу увійшли технічні експерти Програми розвитку ООН (ПРООН), Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Служби ООН з розмінування (ЮНМАС).

"Через конфлікт, який вибухнув навесні 2014 року, в деяких районах залишилося багато непідірваних мін і боєприпасів. Протягом останніх місяців понад 80 відсотків випадків загибелі цивільних осіб були пов'язані з вибуховими пристроями. Ці випадки ще раз підкреслюють нагальну необхідність вирішення питання, пов'язаного з обізнаністю про мінну небезпеки та з іншою протимінною діяльністю, що дозволить мінімізувати кількість жертв з обох сторін по лінії дотику", - заявив Координатор системи ООН в Україні Ніл Волкер.

Нагадаємо, що глава так званої "Донецької народної республіки" Олександр Захарченко погрожує не пустити на Донбас оціночну місію ООН.