ua en ru

На Донбасі загинуло майже 8 тис. людей, - доповідь ООН

На Донбасі загинуло майже 8 тис. людей, - доповідь ООН Фото: Зейд Раад Аль-Хусейн

Щонайменше 17 811 осіб отримали поранення

Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад Аль-Хусейн у вівторок, 8 вересня, під час презентації 11 доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні повідомив, що у зоні конфлікту на сході України з середини квітня 2014 року по 15 серпня 2015 р. загинуло майже 8 тис. людей. Про це йдеться в заяві агенції ООН з прав людини.

"Обстріли населених пунктів по обидві сторони лінії зіткнення призвели до тривожного збільшення жертв серед цивільного населення протягом останніх трьох місяців. Необхідно вжити додаткових заходів для захисту цивільного населення та повного припинення бойових дій відповідно до лютневої угоди про припинення вогню", - сказав Зейд.

В доповіді, яка охоплює період з 16 травня по 15 серпня 2015 року, відзначається, що кількість жертв серед цивільного населення збільшилася більше, ніж вдвічі порівняно з трьома попередніми місяцями: 105 людей було вбито та 308 дістали поранення порівняно з 60 вбитими та 102 пораненими між 16 лютого та 15 травня.

З початку конфлікту на сході України в середині квітня 2014 року, щонайменше 7 962 людей (включаючи Збройні сили України, цивільних осіб та членів озброєних груп) були вбиті, та щонайменше 17 811 - поранені, заявив Верховний комісар.

"Відведення важкого озброєння від лінії зіткнення, передбачене мінськими угодам, залишилося частковим: озброєні групи та українські збройні сили продовжили застосовувати міномети, гармати, гаубиці, танки та системи залпового вогню у щоденних боях та артилерійських перестрілках уздовж лінії зіткнення", - йдеться у доповіді.

В ній також йдеться, що протягом звітного періоду більша частина втрат серед цивільного населення в результаті обстрілів прийшлася на території, контрольованій озброєними групами.

"Ситуація в України продовжувала ускладнюватися через триваючі бойові дії в окремих районах Донецької та Луганської областей, які за повідомленнями підживлюються присутністю та триваючим притоком іноземних бойовиків та найновішого озброєння та боєприпасів з Російської Федерації. Занепокоєння також викликає те, що Російська Федерація продовжила надсилати конвої білих вантажівок без повної згоди або інспекції України; їхній точний пункт призначення та вміст неможливо достеменно перевірити", - йдеться в доповіді.

В доповіді ООН також зазначається, що незважаючи на створення веб-порталу для подачі заявок і отримання дозволів он-лайн, тимчасовий порядок, затверджений Урядом України, продовжує суворо обмежувати свободу пересування. Через довгі черги на пунктах пропуску, протягом тривалого часу люди змушені залишатися в зонах, де вони наражаються на ризик обстрілів, або шукати альтернативні шляхи, які можуть бути заміновані або містити вибухонебезпечні пережитки війни.

"Приблизно три мільйони осіб продовжують проживати на підконтрольній "Донецькій народній республіці" та "Луганській народній республіці" території, позбавлені захисту від порушень та утисків прав людини зі сторони озброєних груп та їх прихильників", - зазначається в доповіді.

Нагадаємо, раніше в ООН повідомляли, що на Донбасі було вбито принаймні 6 832 людини.