ua en ru

На Донбасі можливі теракти з використанням хімічних й радіоактивих речовин, - МЗС

На Донбасі можливі теракти з використанням хімічних й радіоактивих речовин, - МЗС Фото: об'єкти хімічної промисловості були зруйновані

Україна бачить загрозу терористичних актів з використанням небезпечних хімічних речовин

Небезпечні радіонуклідні джерела в Донецькій і Луганській області залишилися без належного контролю черех військові дії. Про це на дебатах Генеральної асамблеї Організації об'єднаних націй повідомив директор Департаменту міжнародної безпеки Міністерства закордонних справ України Сергій Шутенко.

"Триваюча агресія Росії залишила без належного контролю радіонуклідні джерела в деяких районах Донецької і Луганської областей. Численні об'єкти хімічної промисловості з високим ступенем ризику були зруйновані в результаті російської військової агресії", - повідомив дипломат.

На думку Шутенко, ситуація сприяє вчиненню терористичних актів з використанням небезпечних хімічних речовин, патогенів або радіоактивних матеріалів.

"Україна вживає всіх необхідних заходів для забезпечення високого рівня фізичного захисту ядерних установок і матеріалів, повністю виконує свої міжнародні зобов'язання в галузі ядерної безпеки", - заявив Шутенко.

Представник МЗС додав, що Україна робить все можливе, щоб запобігти спробам терористів вести підривну діяльність проти атомних електростанцій та інших критичних ядерної інфраструктури.

Нагадаємо, Міністерство енергетики має намір затвердити антикризову стратегію, яка дозволить країні в опалювальний період не залежати від поставок вугілля з зони АТО.