ua en ru

Донбас має залишитися у складі України, - Медведчук

Ми з народним депутатом Нестором Шуфричем представляли переговорну групу, яка працювала в інтересах України і ОБСЄ для того, щоб налагодити діалог з представниками ДНР і ЛНР. Про це повідомив Віктор Медведчук в інтерв'ю ВВС Україна, відповідаючи на питання про його роль в переговорному процесі на сході.

"Ми не входили і не входимо в контактну групу. Я є прихильником єдності і територіальної цілісності України, тому для нас в якості предмета обговорення були можливі будь-які питання, які не виходять за межі того, що Донбас має залишитися у складі України. Це - наша тверда позиція. Всі інші питання можуть бути предметом обговорення", - зазначив політик.

Медведчук висловив упевненість, що такий діалог є єдиним способом мирно врегулювати ситуацію на Донбасі. Крім того, лідер "Українського вибору" розповів, що брати участь у налагодженні контактів просив його сам тодішній в.о. Президента України Олександр Турчинов.

За його словами, Турчинов звернувся з проханням врегулювати це питання мирним шляхом, дізнатися, чого вони хочуть, на що вони можуть піти". "З урахуванням того, що офіційний Київ не міг і не може розмовляти з цими людьми по відомим і, я б сказав, об'єктивних причин", - підкреслив лідер "Українського вибору".

Крім того, політик пояснив, чому саме він і Нестор Шуфрич стали посередниками. "Справа в тому, що погляди людей, які сьогодні представляють ці республіки, і мої погляди багато в чому збігаються. Наприклад, багато з них були прихильниками федералізації, обстоювали статус російської мови як другої державної, виступали і виступають за активну співпрацю з Росією і країнами Митного Союзу, що підтримую і я - і як лідер громадського руху "Український вибір", і як людина. І таких питань ще величезна кількість", - підкреслив Медведчук.