ua en ru

На Донбас з серпня 2014 р. прослідувало майже 3,4 тис. машин "гумконвоїв" РФ, - ДПС

На Донбас з серпня 2014 р. прослідувало майже 3,4 тис. машин "гумконвоїв" РФ, - ДПС Фото: російський "гумконвой"

Тільки 38 машин були оформлені у відповідності з міжнародними та українськими нормами

У Донецьку та Луганську області з серпня 2014 р. прослідувало майже 3,4 тис. вантажівок російських "гуманітарних конвоїв". Про це на брифінгу повідомив прес-секретар голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян, передає кореспондент РБК-Україна.

"З серпня 2014 р. Російська Федерація направила в Україну вже 28 так званих гуманітарних конвоїв, при цьому кожен раз РФ спрямовувала ці гуманітарні конвої з порушенням міжнародного та вітчизняного законодавства на тих ділянках кордону, які тимчасово знаходяться під контролем незаконних збройних формувань... загалом, в Україну в складі 28 так званих "гуманітарних конвоїв" вже пройшло 3 тис. 358 вантажівок і автомобілів з супроводом", - заявив Слободян.

Він зазначив, що лише 34 автомобіля, які слідували у складі першого конвою в серпні 2014 р., були оформлені у відповідності з міжнародними та вітчизняними нормами.

"554 автомобілі пройшли взагалі без всякого контролю з боку України щодо 2 770 тис. автомобілів представники української міжвідомчої групи здійснювали контроль шляхом візуального спостереження без виконання контрольних функцій... Під час візуального контролю цих 2 770 тис. автомобілів зброю або боєприпаси не спостерігалися", - підкреслив Слободян.

У той же час, за його словами, представники української сторони спостерігали значну кількість майна та товарів, які не належать категорії гуманітарного, "а саме - 422 бензовозу, 18 автомобілів зв'язку, 133 автомобіля технічної допомоги, а також декілька автомобілів з літературою невстановленого змісту, автозапчастинами та колісною гумою для автомобілів підвищеної прохідності".

Нагадаємо, раніше в ДПТС заявили, що в російських "гумконвоях" жодного разу не знаходили зброї та боєприпасів.