ua en ru

Будинкові лічильники дозволяють більш ніж у два рази скоротити витрати за газ, - "Харківгаз"

Будинкові лічильники дозволяють більш ніж у два рази скоротити витрати за газ, - "Харківгаз" Будинкові лічильники дозволяють більш ніж у два рази скоротити витрати за газ

За станом на 1 жовтня 2016г. в Харківській області встановлено близько 210 будинкових лічильників газу, але жителі ще 10 багатоквартирних будинків відмовилися від можливості оплачувати газ за даними будинкового приладу обліку. Про це повідомляє прес-служба "Харківгазу".

Згідно затвердженого Кодексу газорозподільних систем, при відмові споживача від встановлення лічильника газу за рахунок газової компанії, фахівці ПАТ "Харківгаз" зобов'язані скласти акт про порушення. Після чого такий споживач перекладається на граничні норми споживання палива - 9,8 м куб. на людину в місяць при наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання та 18,3 кубометрів - при відсутності гарячої води.

Після застосування граничних норм, розмір щомісячного платежу за газ для мешканців квартири з газовою плитою та гарячої води зросте з 30 до 67 грн. за 1 людину.

"Використовувати газ без обліку, тобто без лічильника, після 1 січня 2018 заборонено Законом України. І такі споживачі будуть відключені від подачі блакитного палива", - повідомив комерційний директор ПАТ "Харківгаз" Юрій Маслюк.

ПАТ "Харківгаз" радить клієнтам не відмовлятися від будинкових приладів обліку. "Кожна людина буде мати час порівняти споживання газу, обдумати і вирішити, чи дійсно необхідно встановити індивідуальний лічильник в квартирі за свій рахунок. А відмова тільки збільшить розмір платежу за газ і викличе необхідність обов'язково витратити кошти на прилад обліку", - зазначив Юрій Маслюк.