ua en ru

Частка зернових вантажів у морпортах становить від 19 до 33% загальної перевалки, - експерт

Більше 80% зернових вантажів (81,4%, - ред.) у 2014 р. було перевалено через чотири основних морських порти країни - "Південний", Одеський, Миколаївський та Іллічівський. Про це 24 березня в ході Україно-американського аграрного конгресу у Вашингтоні заявив президент Української зернової асоціації Володимир Клименко, повідомили у прес-службі УЗА.

"При цьому зернові вантажі складають істотну частину загальної перевалки в зазначених портах. Так, за підсумками 2014 р. в загальному вантажообігу порту "Південний" зернові вантажі склали 19%, а для Миколаївського морського порту даний показник склав 33% від загальної перевалки", - уточнив Клименко, посилаючись на дані адміністрації морпортів України.

При цьому він зазначив, що в цілому портова інфраструктура відіграє ключову роль у забезпеченні експорту українського зерна.

"Так, за період з липня по січень 2014/15 МР через морські порти було перевалено 98,4% експортних партій української пшениці, 99,6% партій ячменю і 98,1% - кукурудзи. Зазначений факт свідчить про те, що подальший розвиток даного сегменту є одним із пріоритетних напрямків для вітчизняного АПК", - підсумував експерт.

Нагадаємо, зерновий ринок України потребує 17 млрд дол. інвестицій.

Як повідомлялося, відтік інвестицій в АПК у 2014 р. сягнув майже 500 млн дол.