ua en ru

Частка проблемних кредитів в єврозоні в 2012 р. може досягти максимуму з моменту введення євро, - Ernst & Young

З початку фінансової кризи в єврозоні спостерігався неухильне зростання частки проблемних кредитів у загальному обсязі виданих кредитів, що було пов'язано з ослабленням економіки єврозони. За прогнозами, цього року частка проблемних кредитів у загальному обсязі виданих кредитів перевищить 6%, досягши максимуму з моменту введення загальноєвропейської валюти в 1999 р. Про це йдеться у доповіді щодо банківського сектору єврозони, підготовленій Ernst & Young.

"Неослабне зростання проблемних кредитів може чинити негативний тиск на рівень достатності капіталу банків, причому серйозність загрози часто недооцінюється. В той час, як увагу всього світу прикута до збитків по суверенних боргах, проблемні кредити поступово починають набувати все більш загрозливі обриси: на тлі погіршення економічної кон'юнктури європейським позичальникам стає все важче обслуговувати свої борги перед банками", - говорить економічний консультант компанії Марі Дірон.

За прогнозами Ernst & Young, у поточному році ВВП єврозони скоротиться на 0,5%, що призведе до зниження попиту на нові кредити. В той же час підвищення вимог до достатності капіталу далеко не сприяє збільшенню обсягів кредитування, що надається банками. Це дає підстави вважати, що сукупний обсяг кредитів, виданих компаніям нефінансового сектора і фізичним особам, у цьому році знизиться на 211 млрд євро (тобто на 2,3% менше, порівняно з 2011 р.). В 2012 р. падіння обсягів корпоративного кредитування в країнах єврозони буде більш істотним і складе 3,4%.