ua en ru

Частка євро в валютних резервах держав світу за 2011 р. скоротилася на 0,4 п.п. - до 25%, - ЄЦБ

Частка номінованих у євро інструментів у валютних резервах держав світу за 2011 р. скоротилася на 0,4 процентного пункту і на кінець року склала 25,0%. Такі дані наводяться в опублікованому сьогодні доповіді Європейського центрального банку (ЄЦБ) про міжнародної ролі єдиної європейської валюти.

ЄЦБ відзначає, що, незважаючи на фінансову кризу в єврозоні, міжнародна роль євро в 2011 р. залишалася порівняно стійкою. Попит міжнародних інвесторів на боргові зобов'язання в євро був стабільним у першому півріччі 2011 р., але "помірно знизився" у другому півріччі. В цілому ж дані, зібрані ЄЦБ, показують, що "криза суверенних боргів не зміг підірвати міжнародний статус євро", наголошується в доповіді.

Доповідь ЄЦБ містить ряд спеціальних глав, що представляють інтерес для розуміння еволюції сучасної валютної системи. Так, економісти ЄЦБ приходять до висновку, що світова валютна система перестає бути "доллароцентричной" швидше, ніж можна припустити. Емпіричні дані показують, що "в деякій мірі міжнародна валютно-фінансова система вже близька до того, щоб стати трехполярной", а третій "якірної" валютою стає китайський юань. За даними ЄЦБ, валютна політика КНР вже зараз робить значне, якщо не визначальний вплив на фінансову політику в азіатському регіоні.