ua en ru

Долар залишається найважливішою резервною валютою, - нардеп Олександр Шепелєв

Долар, як і раніше залишається ключовою світовою резервною валютою, вважає народний депутат, член комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової і митної політики Олександр Шепелєв.

На його думку, у разі збереження курсових співвідношень в нинішніх межах, не варто чекати масового відмови від долара, як основної світової резервної валюти.

"Центральні банки, які в свій час знехтували можливістю диверсифікації валютних резервів, коли євро можна було купити за 86 американських центів (курсове співвідношення на момент введення в обіг єдиної європейської валюти), навряд чи захочуть переходити на нього тепер, коли його вартість майже 1,3 долари. За основними показниками, таким як паритет купівельної спроможності, євро по -, як і раніше виглядає дорогим по відношенню до долара. Отже, це не найкращий момент для "зміни коней", - вважає Шепелєв.

До тих пір, поки власники доларових активів виступають як неформальний картель, лінія поведінки задаватиметься найбільшими з них, вважає народний депутат.

"Японія не виявляє бажання розпродати свої величезні доларові резерви - навіть, навпаки, вона періодично проводить валютні інтервенції, щоб зупинити що мало місце навесні зміцнення ієни. Ймовірно, Китай буде дотримуватися тієї ж політики, розуміючи, якими руйнівними наслідками здатний обернутися скидання доларів для нього, як власника найбільших активів у цій валюті. Отже, не варто очікувати скорочення частки долара в резервах найбільших світових держав. Швидше, навпаки, частка американської валюти в резервах дещо зросте", - повідомив член комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової і митної політики Олександр Шепелєв.