ua en ru

Долар буде дешевшати, а сировина і золото виростуть в ціні, - аналітик

Долар дешевшатиме, надійність держоблігацій США - знижуватиметься, а сировина і золото виростуть в ціні, прогнозує відомий швейцарський фінансовий аналітик та інвестор Марк Фабер, передає РБК daily з посиланням на Handelsblatt.

На думку експерта, євро, що трохи підріс, лише відображає слабкість долара. «Ринки оцінюють експансивну кредитну політику і грають за інфляційним сценарієм. З цієї причини курс долара падає, акції, сировина і золото дорожчають», - зазначив він.

Коментуючи валютну політику США інвестор відзначив, що кожне втручання в економіку тягне за собою непередбачувані наслідки. «Саме політики і центробанки, ввівши низьку облікову ставку банківського відсотка і прийнявши свої стимуляційні програми, роздули зараз кредитну та іпотечну бульбашки по-справжньому. Це сильно допомогло піднятися сировинним концернам і країнам, що розвиваються, на зразок Китаю. Ультраліберальна грошова політика США виявилася успішною, але не в США, а в країнах, що розвиваються», - вважає він.

М.Фабер прогнозує, що в найближчі десять років найбільш перспективними активами будуть акції. «У всякому випадку, не облігації. Їх прибутковість буде сильно зростати. Я сьогодні вже не можу зрозуміти, як нормальна людина купує десятирічні держоблігації США з дохідністю 2,5%. Я вважаю, що акції більш перспективні, ніж облігації. Тут великий досвід є у німців. Протягом одного століття вони втрачали свої накопичення неодноразово, але акції, наприклад концерну BASF, існують до цих пір. Акції - це реальний актив», - сказав аналітик.