ua en ru

Борг Януковича: Україна в разі провалу скарги може попросити продовжити заморожування виплат

Борг Януковича: Україна в разі провалу скарги може попросити продовжити заморожування виплат Фото: Віктор Янукович (УНІАН)

Можливий розгляд справи щодо боргу Януковича" у Верховному суді Англії може затягнутися ще на 2-3 роки

Україна в разі провалу апеляції в суді Англії по так званому "боргу Януковича" може попросити заморозити виплати ще на 2-3 роки на час розгляду справи у Верховному суді Англії. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Борг Януковича: як Україна судиться з Росією за 3 мільярди доларів".

Зазначимо, після апеляції, яке б рішення не прийняв суд, будь-яка із сторін може звернутися до Верховного суду Англії, де розгляд справи може затягнутися на два-три роки. Якщо апеляція завершиться не на користь України, важливо буде отримати дозвіл на продовження заморозки рішення першої інстанції, щоб не виплачувати борг на час розгляду. В іншому випадку, російська сторона може намагатися заарештувати українські активи за кордоном.

Заплатити росіянам Україна не зможе по ряду причин. По-перше, є зобов'язання перед пулом кредиторів. По-друге, всі виплати Україна повинна узгоджувати зі своїм основним кредитором - Міжнародним валютним фондом, зокрема, до тих пір, поки знаходиться в його програмі.

"Правових підстав для виплат не існує. Та й хто в нашій країні підпише цей документ, навіть якщо уявити, що немає зобов'язань перед МВФ та іншими бондхолдерами", - зазначив співрозмовник РБК-Україна в уряді.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що суд Англії сьогодні починає розгляд апеляції по "боргу Януковича". За словами джерела РБК-Україна, колегія з трьох суддів має намір засідати чотири-п'ять днів, однак рішення може бути прийнято не раніше, ніж через півроку.