ua en ru

Документи УПА з архівів КДБ про польсько-український конфлікт тепер доступні онлайн

Документи УПА з архівів КДБ про польсько-український конфлікт тепер доступні онлайн Фото: у вільному доступі всі документи про польсько-українськbq конфлікт

Історики виклали у вільний доступ 380 документів

Історики виклали у вільний доступ 380 документів по темі польсько-українських відносин у 1942-1947 рр. Про це йдеться на сайті Українського інституту національної пам'яті.

"Жорстокість взаємного протистояння, спроби переговорів між підпільними структурами двох народів і навіть співробітництво - все це знайшло відображення в українських джерелах", - йдеться в повідомленні.


Як наголошується, в колекції - 380 документів, перш за все, з розсекречених архівів КДБ. Також великий блок матеріалів взято з архіву Миколи Лебедя, одного з керівників українського визвольного руху.

Крім того, документи свідчать, що початком війни стали польські акції, спровоковані німецькими переселеннями на Холмщині 1942 році.

Відзначимо, що в 1942-1947 роках йшла Друга польсько-українська війна, що розгорнулася в рамках Другої світової війни. Війна йшла за українські території, які до 1939 року входили до складу Польщі (Холмщину, Волинь, Галичину), на яких українці хотіли створити власну державу.

Документи УПА з архівів КДБ про польсько-український конфлікт тепер доступні онлайн

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ спростило процес видачі віз іноземним громадянам завдяки використанню інформаційно-телекомунікаційної системи "Віза".